Петък, 26 Фев 2021
    
Бизнес

Ограничения, но не на всяка цена искат от Бургаската туристическа камара

  26.11.2020 17:07  
Ограничения, но не на всяка цена искат от Бургаската туристическа камара

Членовете на Бургаската регионална туристическа камара (БРТК) разбират и подкрепят решението на Министерския съвет и заповедта на министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов за въвеждането на по-строги мерки за ограничаване на заболеваемостта в страната и за справяне с пандемията, които влизат в сила от петък (27 ноември). Убедени сме, че те са навременни и ще дадат глътка въздух за претоварената здравна система. В същото време се надяваме да се изпълни прогнозата на генерал-майор д-р Венцислав Мутафчийски заболеваемостта да спадне с 30 до 50 на сто, казват от камарата. Това се казва в съобщение до медиите, подписано от председателят на Управителния съвет Иван Иванов.

Членовете на БРТК приемат решението на кабинета, но считат, че остават без отговор въпроси, които имат пряко отношение към бизнес средата и оцеляването на фирмите. От бранша питат: как компаниите от затворените сектори ще плащат социалните осигуровки на своите  служители? Приемаме, че компенсацията от 24 лв. на ден е добро решение за тези три седмици, но пък не става ясно кой ще плати социалните осигуровки – работодателят или държавата?

Интересуват се още остава ли в сила мярката 60/40 и дали служителите, за които тя се прилага ще могат да се възползват от компенсиращата надница от 24 лв. на ден. Какъв процент от оборота  ще отпусне държавата за затворените бизнеси и на каква база ще бъде определян той. Подкрепата ще бъде предоставяна на изцяло затворени фирми или тези, които ще отчетат спад в оборота за периода от 27 ноември до 21 декември.

„БРТК счита, че налагането на ограничения следва да бъде предшествано от мерки в подкрепа на бизнеса и указания за тяхното прилагане.  Членовете на камарата подкрепят изцяло ограниченията, но настояват те да бъдат съобразени с фактическата икономическа обстановка, с указанията на ЕК и добрите практики, прилагани в останалите страни членки на ЕС. БРТК застава зад мерките, които гарантират здравето и живота на служителите и клиентите и техните семейства”, се казва още в съобщението.

 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения
Валери Симеонов: Парковете са огнища на коронавирус
  25.11.2020 16:20      

Лидерът на НФСБ и заместник-председател на Народното събрание Валери Симеонов коментира по време