Четвъртък, 25 Фев 2021
    
Мнения

Валери Симеонов: Парковете са огнища на коронавирус

  25.11.2020 16:20  
Валери Симеонов: Парковете са огнища на коронавирус

Лидерът на НФСБ и заместник-председател на Народното събрание Валери Симеонов коментира по време на брифинг в Народното събрание новите мерки за борба с коронавирусната епидемия у нас, обявени по-рано днес от министъра на здравеопазването.

„Посрещаме мерките срещу пандемията с удовлетворение и неудовлетворение”, заяви Валери Симеонов. „Парковете, градините и междублоковите пространства са огнища на коронавирус. Същото се отнася и за детските площадки. Тези детски площадки стават пасивен преносител на заразата. Имам такива приятелски семейства, които пострадаха, заболяха целите семейства само това, че деца на две и три години играят на площадката”, категоричен е той.

Симеонов обяви, че НФСБ не разбира защо басейните са позволени, а фитнесите не.

„Смятаме, че и там също трябва да се наложат съответните ограничения и за влаковете не стана ясно по какъв начин ще бъдат ограничавани струпването на големи групи хора. Това са практически въпроси, които съм сигурен, че щабът ще реши, препоръча и ще бъдат въведени със съответната допълнителна заповед”, каза зам.-председателят на парламента.

„Позицията на НФСБ, която е добре позната, скучна и банална е, че тези мерки са изключително необходими. Изключително адекватни и ги посрещаме с удовлетворение и неудовлетворение”, каза още лидерът на НФСБ.

„Новото и положителното е, че не са затварят малките търговски обекти,

което дава възможност на бездруго ощетеният от епидемията дребен и среден бизнес да продължава да функционира. Другото, което сме удовлетворени е, че не се спират спортните състезания, тъй като те представляват един отдушник на хората, които са ограничени в своите контакти извън дома. Дава се възможност също така и на футболното първенство да продължи. Не е неизвестен фактът, че практически почти всички футболни отбори прекараха коронавируса. Поздравявам за това решение изпълнителната власт. С това дотук ние заявяваме, че НФСБ вече при факта на решение на Министерски съвет, заставаме зад тези мерки”, каза Симеонов.

„Не сме удовлетворени от това, че въпреки че преди точно три седмици имахме нещастието да изиграем ролята на лошите пророци

на 4 ноември и на 5 ноември изразихме нашата позиция публично. Оповестихме пред медиите за незабавно налагане на ограничение, затваряне на работата на училищата, детските градини и ясли, тъй като децата са най-масовият разпространител на коронавируса. Тези любими на всички деца, внуци, синове, дъщери за съжаление бяха преносител на коронавируса. Прекалено дълго време си затваряме очите за това”, категоричен е той.

По думите му преди две седмици не са затворени училищата и след тези три седмици България успешно се класира в челото на класацията на смъртни случаи от коронавирус и по заболеваемост в Европа. „Ако тези мерки бяха приети, сега щеше да има обратна тенденция”, допълни още лидерът на НФСБ.

Относно икономическите мерки, Симеонов заяви:

„Не виждаме съпътстващи икономически мерки

– мярката 60/40 може да отпадне и да бъде редуцирана във варианта 80 % от оборота за месеца”. Той отбеляза, че НФСБ е партия, която последователно защитава интересите на дребния и средния бизнес.

„ Считаме, че би трябвало да се въведе финансова компенсация на всички обекти и фирми, които са ощетени. Това са на първо място туристически и ресторантьорски бизнес, моловете”, категоричен е той


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения
Валери Симеонов: Парковете са огнища на коронавирус
  25.11.2020 16:20      

Лидерът на НФСБ и заместник-председател на Народното събрание Валери Симеонов коментира по време