Петък, 26 Фев 2021
    
Бизнес

Туроператори не знаят какво да правят със заявки на групи от трети страни

  27.11.2020 15:36  
Туроператори не знаят какво да правят със заявки на групи от трети страни

Дона МИТЕВА

От сдружение Рафаел – инфо култура и туризъм  и  "Алма Холидейз"  отправят към министерството на туризма въпроси, касаещи пояснение и уточнения, свързани с новата заповед на МЗ и работата на сектора.

Представителите на бранша имат питане  относно  очаквани туристи от Украйна с дата на пристигане -18.12.20, и на 30.12.20  - какво се случва с тези групи.  Отговорът гласи: „Въз основа на чл.63, ал.4 и ал.5 от Закона за здравето при обявена извънредна епидемична обстановка министърът на здравеопазването въвежда със заповед временни противоепидемични мерки по предложение на главния държавен здравен инспектор за територията на страната или за отделна област. Мерките по ал. 4 може да включват и забрана за влизане на територията на страната на граждани на други държави, с изключение на гражданите с постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на Република България, както и членовете на техните семейства.

Съгласно Заповед  от края на септември лицата, пристигащи у нас от Република Украйна трябва да предоставят отрицателен тест за PCR, направен до 72 ч. преди влизане в страната, считано от датата на проведеното изследване, вписано в документа. Заповедта е в сила до 30 ноември 2020г.

Съгласно заповедта, която влиза в сила от 23:30 ч. на 27.11.2020 г. и е в сила до 21.12.2020 г.  се преустановява провеждането на групови туристически пътувания (екскурзии) с организиран транспорт в страната и чужбина и групови посещения на туристически обекти в страната“.

„Вчера изпратихме група от  туристи за Украйна. Имаме планирани 20 човека да са тук у нас  на 5 и 6 декември. Моят контрагент иска да е наясно  - ще се състои ли пътуването или не в рамките на тази седмица. Запитване до хотела в Хисар, където отива една част от пристигналата група  украинци казаха, че работят, а ресторантското обслужване го правят по стаите. За съжаление Гранд хотел Поморие са решили да затворят тотално. Хотел България в Бургас работи. Така че имаме опции за два варианта на настаняване.

 Отправих конкретно питане до зам.министъра на туризма Ирена Георгиева: има ли в проекта на заповедта, която се подготвя да влезе от 30 ноември,  и която ще регулира влизането на чужденци, включително от трети страни, в България, някакви ограничения. Ако ще се затваря границата за трети страни – ясно е че групите отпадат. Настоявам за бърз отговор, защото контрагентите чакат“, коментира Иван Кирязов, който е мениджър във туроператорска фирма, оперираща на пазара на страни извън ЕС и представил преди няколко месеца програма, която да води туристи извън летния сезон.

Питането си Кирязов мотивира с това, че при последната среща с бранша  зам. – министър Георгиева обясни, че има договорка със здравното министерство заповедта да бъде предоставена предварително в министерството на туризма и обсъдена с него, както и браншът да има някаква яснота.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения
Валери Симеонов: Парковете са огнища на коронавирус
  25.11.2020 16:20      

Лидерът на НФСБ и заместник-председател на Народното събрание Валери Симеонов коментира по време