Четвъртък, 25 Фев 2021
    
Култура

Млади актриси изградиха образа на неповторимата Емили Дикинсън

  27.11.2020 13:00  
Млади актриси изградиха образа на неповторимата Емили Дикинсън

Дона МИТЕВА

Премиерата на театралния спектакъл "Небесна рана или екстазът Емили“  на  режисьора Симеон Димитров  събра  снощи  почитатели на Малпомена в клуб "Модерен Театър", при засилени мерки за сигурност.

Спектакълът е изграден по авторската пиеса на Симеон Димитров за личността на гениалната поетеса Емили Дикинсън. За втори път бургаската публика се среща в театрална постановка посветена на поетесата – философ и то с близо 40 години разлика.  „Прекрасната от Амхърст” –моноспектакъл изпълняван от Димитрина Тенева, отново бе под режисурата на Симеон Димитров.

Блестящото слово на Дикинсън и високото ниво на философското й съдържание, провокират автора за създаването на сегашната пиеса и спектакъла. А образът на главната героиня  бе поверен на младите актриси Велислава Димова и Мария Германова, които се справиха блестящо със задачата. Слети в едно и същевременно безкрайно различни, те изградиха цялостния образ на  многоликата Дикинсън в съзнанието на присъстващите почитатели на театъра. Пространството бе изпълнено с електричество, напрежение, ефирност, любов, тъга- благодарение на таланта на двете актриси.

Двойствеността на образа в пиесата изследва сложния вътрешен живот на личността на Емили Дикинсън. Противоречивото съжителство на две същности е част от творческата природа въобще, а в спектакъла тя придава още един пласт към сложната личност на Емили.

Спектакълът поставя своеобразно начало на Театър "Интимен" - театърът на Симеон Димитров, за който той мечтае от много години и в който философия и поезия се сливат, за да докоснат най-фините пластове на човешката душа.

Сценична среда и костюми са дело на Петя Петрова,  композитор и музикална картина - Нина Райхел, хореография - Петя Стойкова,  сценичен дизайн - Недко Данев. Продуцент е Сдружение "Танц БГ". Спектакълът се осъществява с подкрепата на Министерство на Културата и Община Бургас, и съдействието на Клуб "Модерен театър".

Талантливите актриси и техният режисьор получиха кошница с цветя от кмета на Бургас Димитър Николов.

 

 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения
Валери Симеонов: Парковете са огнища на коронавирус
  25.11.2020 16:20      

Лидерът на НФСБ и заместник-председател на Народното събрание Валери Симеонов коментира по време