Петък, 26 Фев 2021
    
Приморско

Кметът на Община Приморско: Хората узряха и разбраха, че COVID-19 е опасна болест

  26.11.2020 18:08  
Кметът на Община Приморско: Хората узряха и разбраха, че COVID-19 е опасна болест

Георги РУСИНОВ

 

Кметът на Община Приморско д-р Димитър Германов обясни на днешната сесия на Общински съвет, че хората вече разбират, че COVID-19 е опасна болест. Няколко въпроса по отношение на обстановката в общината и мерките, които взима му бяха зададени от общинските съветници Георги Зафиров и Ваня Андонова.

„Всички ние се отнасяме с необходимата сериозност и смятам, че в голяма степен този нихилизъм и отричането на ситуацията изчезна. Дойде моментът на отрезвяване и всички, които имаха някакви конспиративни теории в цялата тази ситуация узряха и разбраха, че това е една активна и агресивна болест и води до смърт при една част от заболелите. Същевременно взетите мерки нанасят икономически щети. Не мога да не отбележа факта, че г-н Зафиров като общински съветник беше първият, който прозря тази опасност и сигнализира Общинският съвет. Не мога да пропусна и че Община Приморско като една черноморска община, която реализира туристическия продукт лятно време предприе всички необходими действия, за да може превантивно да успеем да минизираме възможни щети. Нашата община беше една от малкото черноморски, която прави през целия летен сезон дезинфекции на всички публични места“, заяви градоначалникът.

След като се е появил вирусът на територията на общината Германов смята, че със съдействието на РПУ-Приморско е направено всичко необходимо.

„От там нататък е ясно, че в заповедта на министъра на здравеопазването са въведени всички необходими мерки. Ясно е, че там големият проблем идва до там, че всеки един човек самоосъзнато предприеме мерките. Колкото и да правим необходимото полиция и община, когато има хора с клиника на вируса и не се самоизолират, те ходят и разпространяват вируса. През цялото време се наблягаше точно на това. Да осъзнае човек проблема и каква вреда може да нанесе. Ако го прави осъзнато, то той е престъпник“, каза кметът и добави, че Общинският кризисен щаб е действал адекватно и са следвани заповедите на министъра на здравеопазването.

„Към настоящия момент има 24 карантинирани на територията на общината като в тях влизат и заболели и контактни. Смъртните случаи са 2 в Ново Паничарево до този момент. 40% от случаите в общината не са в общината – с постоянен адрес са, но са студенти в Габрово, Велико Търново и т.н.“, продължи Германов.

Кметът също изказа притеснения за здравната система и колко поставена под натиск е тя.

„Ако не ограничим своите социални контакти, защото има хора и безсимптомно боледуват, самата медицинска система е под напрежение. Радостно е, че Община Бургас осигуриха по-голям брой легла за ковид болни. Ако продължаваме със същия ръст естествено, че ще има проблеми. Община Приморско прави това, което е възможно“, поясни Германов.

Общинските съветници попитаха и дали няма възможност при голяма нужда Медицинският център в града да разполага с ковид легла.

„Медицинският център е една сграда, в която работят джипита и няколко специалиста и спешна помощ. Там няма как да се приемат ковид болни, защото няма необходимите специалисти. Това не е функционално звено от тази верига. Естествено е ковид болните да ходят в болниците. Нормално най-доброто за една община е да има лечебно заведение на нейната територия, която да поема тежко болни. ДКЦ-то се преобразува навремето в МЦ обаче, именно защото нямаше медицински кадри. Предпочитат да работят в Бургас. При нас работата е 3 месеца“, отговори кметът.

За възможността да бъде тествано цялото население на общината с бързи тестове Германов посочи, че е избор на Общинския съвет, ако прецени. Но с бързите тестове няма да се предприеме нищо, какъвто и резултат да покажат, защото не са с диагностичен характер каквито са ПСР тестовете.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения
Валери Симеонов: Парковете са огнища на коронавирус
  25.11.2020 16:20      

Лидерът на НФСБ и заместник-председател на Народното събрание Валери Симеонов коментира по време