Сряда, 03 Фев 2021
    
Средец

В Средец продължават да развиват туризма, искат да бъдат интересни и посещавани

  04.11.2020 15:39  
В Средец продължават да развиват туризма, искат да бъдат интересни и посещавани

Михаил КОЛЕВ

 

Развитието на туризма е един от важните приоритети на община Средец, затова непрекъснато се стремим да търсим възможности за обновяване на туристическата и културна инфраструктура. Искаме да бъдем интересни и посещавани. Странджа е една много трудна планина и изключително нелеко се работи в нея, има много изгубени години по отношението на развитието на туризма. Някои хора очакват в много бързи срокове да наваксаме, това, което се е изгубило през годините, но просто няма как да се случи.

Това заяви пред журналисти кметът на общината инж. Иван Жабов в археологическия резерват „Деултум“ край село Дебелт, където бе представен отчет за изминалата археологическа година в община Средец.

Градоначалникът допълни, че в процес на одобряване са четири проекта по Програма за развитие на селските райони, чиято основна цел е обновяване на туристическата инфраструктура, като това от своя страна да доведе до привличането на значителен брой посетители на територията на общината.

Предвидено е изграждането на посетителски центрове в селата Факия и Голямо Буково. В тях ще бъде представено местното природно и културно-историческо наследство, което ще подпомогне развитието на туризма в общината.

Освен това ще бъдат изработени информационни табели с туристически маршрути и указателни табели до конкретни туристически обекти – долмени, мегалитното светилище „Големият/Марков камък“ край село Долно Ябълково, манастирът „Св. Живоприемний източник“ в село Голямо Буково.

Алманах от три книги и рекламен видеоклип ще бъдат изготвени по проект „Да срещнем културите на Централна Странджа“, които имат за цел популяризиране на местната култура и обичаи, сред които са Националният фолклорен фестивал „Божура“, Фолклорен фестивал „С песните на Комня Стоянова“, местните обичаи Еньова буля и Герман, които се разиграват съответно в селата Факия и Момина църква.

С цел подобряване на инфраструктурата по туристическите маршрути ще бъдат изградени и два къта за отдих в землището на село Факия, като се предвижда да бъдат поставени беседки, пейки и барбекю край местни чешми.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Култура Мнения
Ники Илиев - актьор, режисьор:Отдавна не съм играл в театъра
  04.11.2020 16:25      

Ники Илиев е роден на 10 октомври 1981 година в София. Зодия „Везни”. Син