Четвъртък, 04 Фев 2021
    
Бургас

Председателят на БЛС: Болниците не могат да отказват прием на пациенти

  04.11.2020 09:08  
Председателят на БЛС: Болниците не могат да отказват прием на пациенти

„Ясно беше, че ще стигнем дотук, гледайки Испания и Италия, предвид че тези държави са много по-добре по отношение на здравеопазването”, заяви председателят на Българския лекарски съюз Иван Маджаров в „Тази сутрин” по повод вторият случай на смърт на пациент с коронавирус заради липса на място в болниците в София.

„Ако влезем в болниците, ще видим, че не се касае за хаос, а те наистина са препълнени. Колегите  в COVID отделенията са затрупани с болни и работят”, каза Маджаров.

Екипът на Бърза помощ решава дали даден пациент трябва да бъде хоспитализиран. Болниците нямат право да отказват прием на пациенти, заяви председателят на БЛС и допълни, че лекарите са положили хипократова клетва.

„Всяка болница има кислород и пациентът най-малкото трябва да се постави на апарата. Щом лекар от Спешна помощ е решил да го докара, значи болницата трябва да го приеме. Някой си мисли, че е над ситуацията и може да си прави каквото иска. Но това не е така. Някой трябва да поеме отговорност”, смята Маджаров.

Според председателя на БЛС трябва да спре измиването на ръцете с Бърза помощ. Той подкрепя създаването на триажни отделения пред болниците, защото е важно пациентите на първо място да бъдат прегледани.

БЛС подкрепя използването на бързи антигенни тестове, които да се ползват и при джипитата и в Бърза помощ, заяви Маджарова и отбеляза, че в САЩ техните резултати се признават за окончателни и се вкарват в системата, но в Европа не е така.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Култура Мнения
Ники Илиев - актьор, режисьор:Отдавна не съм играл в театъра
  04.11.2020 16:25      

Ники Илиев е роден на 10 октомври 1981 година в София. Зодия „Везни”. Син