Вторник, 02 Фев 2021
    
Карнобат

В Карнобат: д-р Иван Маринов навършва 90 години

  04.11.2020 11:13  
В Карнобат: д-р Иван Маринов  навършва 90 години
Последен работен ден

На 4 ноември д-р Иван Маринов навършва 90 години. В продължение на четвърт век той завежда кабинет „Уши, нос, гърло“ в карнобатската болница. Той е и най-възрастният медик в общината, който до ден днешен обича с цялото си сърце професията си. Казва, че ако пак трябва да избира с какво да се занимава – ще избере медицината, специалност „Уши, нос, гърло“ и разбира се – да работи именно в Карнобат и да се грижи за неговите граждани, пише karnobat-voice.com.

Роден е в село Завет, прогимназия завършва в Люляково, а в Карнобат гимназията. Следват три години /1950-1953г./ в Медицински техникум в Стара Загора. „След техникума работих четири години на границата като фелдшер, в Момчилград. Кандидатствах и ме приеха във ВМИ-София. Като завършихме с баба Златка/съпругата на доктора е зъболекарката д-р Златка Маринова/ отидохме в село Съединение, като участъкови лекари. Тогава, така беше, всеки трябва да отиде на село да работи. Там изкарахме четири

Когато се овакантява място в Карнобат той кандидатства и е назначен на работа. Следват години, през които докторът помага на хиляди карнобатлии. „Имах много пациенти, все някой чакаше пред кабинета ми“, спомня си той.

Дори и след пенсионирането си д-р Маринов помага на пациентите си в своя частен кабинет. Винаги се отзовава, когато е имало нужда да замества своя наследник в кабинета д-р Георги Колев.

И сега го търсят хората. На седмицата, по двама -трима ходят при него. Д-р Зл.Маринова се закача, че дори, ако се наложи и нея да прегледа, няма как. Още преди години докторът подарява всичките си инструменти на д-р Георги Колев. Доволен е, че синът му е продължил по неговия път.

В трудовия си стаж д-р Иван Маринов има и шест месеца работа в Глазгоу, където е лекар на кораб през 1988г.

От последния работен ден в болницата са минали много години, но д-р Иван Маринов все още сънува, че е в кабинета и лекува пациентите: „Много години са това, не се забравят“, мъдро отсича той. И си пожелава здраве, за да се радва на близките си, да се гледат с баба Златка, за която казва, че е била най-добрата зъболекарка. С нея, в края на месеца, те ще празнуват своята Диамантена сватба.

 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Култура Мнения
Ники Илиев - актьор, режисьор:Отдавна не съм играл в театъра
  04.11.2020 16:25      

Ники Илиев е роден на 10 октомври 1981 година в София. Зодия „Везни”. Син