Вторник, 02 Фев 2021
    
Бургас

След преместването на СУ „Добри Чинтулов“ родители продължават да недоволстват

  27.09.2020 09:16  
След преместването на СУ „Добри Чинтулов“ родители продължават да недоволстват

Дона МИТЕВА

Родители на ученици от бургаското училище „Добри Чинтулов“ са внесли петиция и жалба до Административния съд след решението на Общинския съвет за преместването на учениците от училището в сградата на „Йордан Йовков“.

450 души подписват петиция за спиране на изпълнението за отнемане на сградата им. Андрей Иванов, родител на първокласник в училището, който е един от активните в протестите, още преди гласуването на докладната, внася и жалба в Административния съд. Като основен мотив в нея е посочено, че никой не се е допитал до родителите.

Инж. Виолета Илиева, която е началник на Регионалното управление на образованието и е общински съветник и председател на Комисията по образование в ОбС Бургас, коментира, че е запозната, че има  жалба в съда, но по нейни думи  тя върви след събитията, защото преместването е факт и учебният процес тече нормално.

„Аз каня всички родители, които още имат някакви съмнения по отношение на преместването да направим една обиколка по всичките етажи на сградата и да видят условията, при които учат децата. Да разгледат класните стаи и на другото училище, на „Йордан Йовков“, коментира инж. Илиева и допълни, че е отворена за културен диалог с всички родители, които имат притеснения за своите деца в СУ „Добри Чинтулов“.

С решение на ОбС, по предложение на Община Бургас, която е собственик на сградния фонд, училищата СУ „Йордан Йовков“ и СУ „Добри Чинтулов“ бяха събрани на едно място. В освободената сграда на училище „Добри Чинтулов“ бе настанена Английската гимназия.

По време на заседанието на ОбС в края на юли заместник-кметът по образованието Йорданка Ананиева коментира пред общинските съветници мотивите за  предлаганите рокади: „Имаме две училища в комплекс „Изгрев", които са с капацитет за 40 класа, които в момента са наполовина празни…

 Вариантът, който предлагаме в момента гарантира, че всичките  четири училища ще учат на едносменен режим на работа".

Така, с финансовата и логистична помощ на Общината се извършват необходимите ремонти и самите премествания.

Учениците от СУ „Добри Чинтулов“ ползват не само достатъчно  класни стаи в сградата на СУ „Йордан Йовков“, но и зали в близката детска градина, където са обособени музикалните кабинети.

Директорката на „Добри Чинтулов“ Милена Дренска е категорична, че от началото на учебната година напрежение няма.

Тя е информирана за пуснатата жалба и казва, че всеки има право да прави каквото намери за добре. „Учебният процес си тече, условията са прекрасни. Всички ангажименти, които бяха поети от Община Бургас са изпълнени. Отремонтирани са всички стаи, създадоха ни се прекрасни условия“, категорична е директорката.

Що се касае до това, че има някакво повредено пиано, тя обяснява, че то е било счупено и преди преместването и не се е ползвало от никого. „Има едно разпаднало се пиано, което си бе такова и преди. Пианата са изключително стари. Една част от тях дори не бяха нови, когато дойдоха в училището. Никой от колегите не е работил на въпросното пиано. Нека кажа, че музикалната къща, която се оформи в детската градина е прекрасна. Говорим за модерни условия, много по-добри от тези, които бяха в старата сграда“, казва Милена Дренска.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Култура Мнения
Ники Илиев - актьор, режисьор:Отдавна не съм играл в театъра
  04.11.2020 16:25      

Ники Илиев е роден на 10 октомври 1981 година в София. Зодия „Везни”. Син