Сряда, 03 Фев 2021
    
Малко Търново

Бивакуването е сериозният проблем в Странджа

  25.08.2020 11:40  
Бивакуването е сериозният проблем в Странджа

Няколко дни вече клипове и снимки споделени от Владимир Димитров от „Зелена Странджа“ са тема номер едно в социалните мрежи. На тях той показа как туристи с джипове си правят офроуд състезание на територията на парк „Странджа“, газейки през река Велека. За капак картинката се допълваше и от изгорял автомобил и разхвърляни навсякъде боклуци. РИОСВ-Бургас се самосезира и направи проверка, като обявиха, че не са открити нарушения с джипове.

Днес Владимир Димитров публикува във Фейсбук профила си следния текст по темата. Публикуваме го без редакторска намеса:

ДА СЕ ВЪРНЕМ НА ПРОБЛЕМА В СТРАНДЖА ...

В последните дни много хора се впечатлиха от едно мое клипче, как джипове газят река Велека в Странджа. Публикацията ми получи рекорден брой споделяния и отразена почти във всички медии. Вчера ми звъняха от къде ли не и ходихме на терен да правим репортажи. Някои, които се почувстваха пряко засегнати, директно ме обвиниха в евтин пиар...

Но почти никой не видя текста към клипчето и не разбра, защо всъщност съм го пуснал.

Моя грешка е, че не направих предварително връзката с актуалната тема в момента с джиповете на Рила. Не съм очаквал от РИОСВ да проверяват случая, нито съм подавал сигнал.

Сигнали обаче не веднъж съм подавал за по-сериозния проблем в Странджа, който от година на година се задълбочава и никой не взима мерки да сложи ред - БИВАКУВАНЕТО!

И не, не говоря за туристи с раници, които си опъват палатка, за да пренощуват по време на многодневен преход. Става въпрос за хора, които от колата правят 5 крачки и сядат на масата, ядат и пият от сутрин до вечер и най-дългото разстояние, което им се налага да преодолеят, е встрани до храстите, за да се облекчат.

Аз ги наричам ЧАЛГА ТУРИСТИ.

Проблемът е, че този тип туристи много често си тръгват, оставяйки всички боклуци след себе си. И не само - режат дърва с резачки, палят огън на необезопасени места и дори не го изгасят, когато си тръгват, вдигат шум като на концерт с мощни тонколони, захранвани от генератор.

Такива компании в Странджа се събират най-често покрай реките - Младежка, Велека, Мечи дол, за да се възползват от приятната прохлада и водата. Най-страшно е положението на поляната след село Младежко в Природна забележителност "Пещери и извори на река Младежка".

В Младежко аз лично организирах кръгла маса за разрешаване на проблема и въвеждане на ред преди три години с участието на всички отговорни институции. Към днешна дата решение няма.

Обърнете внимание, че аз не искам пълната забрана на бивакуването! Аз също обичам този начин за докосване до природата. Искам както на много други места в България и в Странджа да има създаден ред и да се спазват правила.
Да е ясно - къде може да се опъне палатка, да се запали огън, да се изхвърли боклук, кой ще извози този боклук и т. н.

Вчера най-накрая от БТВ склониха да направим репортаж от поляната на Младежко и да покажем какъв е проблема. Там всяко лято непрекъснато има палатки, каравани, чалга до небесата и боклук в изобилие. Е, когато отидохме нямаше нищо от това ... Местните се бяха погрижили да предупредят бивакуващите да се изнесат и грижливо бяха почистили след тях. ЗАЩО? За да не се изложели по телевизията!!! В същото време те най-много страдат от целия този хаос - прахът от колите, минаващи по улицата на селото влиза в домовете им, слушат чалгата, чистят им мръсотията. Платежоспособните туристи, които идват в селото да търсят спокойствие и чиста природа, се отвращават и повече не се връщат.

Може би местните си заслужават участта, не знам, трудно ми е да проумея вчерашната постъпка.

Така или иначе снимки направихме - без хора и палатки, но с купища боклук, незаконно отрязани дървета, незаконно строителство.

И не, не са виновни хората, които искат да почиват на прохлада край реката, нито тези с джиповете! Нека има повече хора, усещащи магията на природата. Но за да няма поразии и боклуци, не бива да се разчита единствено на човешката съвест - някъде тя липсва.

НА ХОД СА ИНСТИТУЦИИТЕ!


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Култура Мнения
Ники Илиев - актьор, режисьор:Отдавна не съм играл в театъра
  04.11.2020 16:25      

Ники Илиев е роден на 10 октомври 1981 година в София. Зодия „Везни”. Син