Сряда, 03 Фев 2021
    
Бизнес

Бабите от Бръшлян няма на кого да пеят

  21.07.2020 11:58  
Бабите от Бръшлян няма на кого да пеят

Дона МИТЕВА

Не само туризмът в тесния смисъл на думата – хотели и ресторанти, концесионери на плажове и собственици на атракциони, страдат от пандемията. Засегнат е и тилът – онези малки села, където бабите си знаеха, че днес ще возят с каручка англичани, а после ще им попеят и нагостят с мътеница. Липсата на чужденците се отразява на такива села като Козичино, Бръшлян, Младежко. Хората там категорично казват, че липсват чужденците.

„Самите туристи са плахи. Предпочитат да лежат на плажа. Ограничават пътуванията си.  Затова и ги няма тези групи, които по заявка тръгваха от Слънчев бряг към Бръшлян или Еркеч/Козичино. Някои колеги се опитват и в тази обстановка да правят дестинациите, но с малко хора. Освен това препоръките са да се предприемат само кратки пътувания, и то по възможност с открити автомобили“, коментира Тонка Вълчева, експерт в туризма и понастоящем екскурзовод в „Приморско Тур“. Предни години тя самата правеше джип сафари, а също така и посещение на село Бръшлян. „В момента няма записвания, никакъв интерес към тези мероприятия“, категорична е тя.

В социалните мрежи хора от Козичино коментират, че селото това лято е пусто без гълчавата на чужденците и онова оживление, което създават те.

Кметът на Медово – Георги Желев също намира разлика от предходна година, макар да казва, че заведенията, където преди са правени вечерите „Българско село“ в последно време са оживени, но е наясно, че не е както предни години. „Усещам промяната по това, че къщите, които са купени от чужденци, пустеят. Няма ги руснаците. Имаме около 12-13 къщи на руснаци и украинци, които това лято заради вируса не са се завърнали. Това се отразява и върху местните магазини, защото тези хора пазаруваха добре предни лета. Няма ги и турците. Имаме четири семейства, които са с двойно гражданство и живеят в Истанбул. Всяко лято те си идваха тук и оставаха чак до есента“, разказва кметът и допълва, че англичаните, които имат жилища в Медово, половината са се установили там, но другите също ги няма.

Видях онзи ден лек автомобил с чужда регистрация долу на басейните, разказва кметският наместник на Младежко. По-късно обаче разбира, че това са българи, които са се върнали с кола от чужбина и не са сменили регистрацията. Той също потвърждава, че чуждестранните туристи ги няма. Но дава един положителен факт, на фона на загубите от реализираните посещения, и това е, че селото това лято не било толкова прашно. Станко Калудов отчита и това, че през последния месец поне има движение от страна на българите, но наблюденията му сочат, че това обикновено е само в почивните дни.

Покрай липсата на чужденци в тила на туризма своето препитание са сложили на карта както тези, които продават местна стока, сувенири и билки, също така и онези, които други лета са представяли атрактивни програми като народни танци, нестинари, певци.

„Загубите са за всички. Тъжна работа, тъжен, свит, никакъв сезон“, обобщава екскурзоводката Вълчева.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Култура Мнения
Ники Илиев - актьор, режисьор:Отдавна не съм играл в театъра
  04.11.2020 16:25      

Ники Илиев е роден на 10 октомври 1981 година в София. Зодия „Везни”. Син