Вторник, 26 Яну 2021
    
Бургас

Бургас отново с крачка напред! Строителството на градска железница тръгва

  03.07.2020 15:40  
Бургас отново с крачка напред! Строителството на  градска железница тръгва

Силвия ШАТЪРОВА

Идеята за вътрешноградска железница в Бургас е в процес на реализация, стана ясно по думите на народния представител и член на Комисията по транспорт в Народното събрание Иван Вълков пред „Черноморски фар“.

Вече е готов проектът, намерено е и финансиране по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“. Индикативната стойност е близо 52 млн. евро. Строителството би трябвало да продължи около 2 години. Така на практика Бургас е с едни гърди напред пред Варна по темата градска железница, защото в началото на юни премиерът Бойко Борисов отправи съревнование между двата града за изграждане на градски железници.

„Брюксел иска да види освен метрото и в други големи градове градска железница. Предупреждавам те, съревновавате се с Бургас, защото те искат да направят гарата до Сарафово, до летището", обърна се Борисов към кмета  Портних.

„Тази година се надявам, че ще стартират процедурите по избор на изпълнител. Ако няма пречки и непредвидени фактори, строителството би трябвало да започне през 2021 година. Проектът има редица ползи – от екологична гледна точка жп транспортът е най-чист. С градската железница ще се избегнат и задръстванията през летния сезон – голям пътникопоток към Южното Черноморие може да бъде насочен към този съвременен начин на придвижване. Трасето ще минава и през няколко бургаски квартала, ще се създават нови работни места. Това е европейска практика, която е често използвана. Има идея тази железница да продължи до Слънчев бряг, но това е на по-далечен етап,“ допълни още Вълков.

Идеята за градска железница, която да свързва Бургас и Летището е стара, „Черноморски фар“ неведнъж я презентирал. Преди пет години бившият министър на транспорта Ивайло Московски я представи. Намерението  е тя да върви по трасето на старата поморийска линия, релсовият път  ще стига до централна жп гара и гара „Владимир Павлов“.

Поморийската линия в момента се ползва само от Солниците и мината. От трасето между летището и централна жп гара са изградени 70% от нея. „Трябва да се доизгради само един участък от 1,5 км, който е от съществуващия в момента кантон до летището. Средствата за него не са много“, бе категоричен преди време пред  „Черноморски фар“  Иван Вълков.

 

 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил