Вторник, 26 Яну 2021
    
Бургас

Петима са новите почетни граждани на Бургас, петима отпаднаха

  27.10.2020 12:06  
Петима са новите почетни граждани на Бургас, петима отпаднаха

Георги РУСИНОВ

 

Петима са новите почетни граждани на Бургас и петима отпаднаха. До истински хаос се стигна обаче по време на гласуванията на отделните кандидатури. За някои от имената една голяма част от съветниците отказа да гласува и така не се стигна до събиране на необходимите 26 гласа „за“.

В дебатите преди гласуванията се предложи тайно гласуване от Владимир Павлов, което бе прието. Той се аргументира, че не е приятно хора предложени за почетни граждани да отпадат, но също и не били приятно съветниците да се сочат с пръст. Затова вотът не бе отразяван на таблото в залата.

Заговори се и за промяна в наредбата, тъй като по правилник общинските съветници могат да удостоят до 5 души годишно с титлата, а предложенията бяха 10. Говори се и как има и други титли, които и те като Общински съвет и кметът могат да дават, но така и не се стигна до това.

Единствено Веселин Пренеров предложи Цанко Цанков да бъде удостоен с титлата почетен съветник. Колегите му приеха предложението с 40 гласа „за“. Когато се стигна до вотът обаче плувецът не можа да събере необходимите 36 гласа „за“ при две прегласувания. Така се наложи Георги Дракалиев да предложи Цанков да бъде почетен гражданин, както го е предложил Инициативен комитет от граждани. Учудващо тук обаче „за“ гласуваха 41 съветници, а трима се „въздържаха“.

Някои от самите местни парламентьори определиха случващото се като цирк, а в залата се чуха коментари, че „ако съм на мястото на Цанко няма да дойда да си взема титлата“.

Останалите почетни граждани за 2020-а са легендарният борец Петър Иванов с 44 гласа „за“, арх. Деви Симеонов (посмъртно) с 35 „за“, автомобилният състезател Стоян Апостолов с 29 „за“, с толкова гласове бе приет и актьорът и съпруг на Стоянка Мутафова Нейчо Попов (посмъртно).

Нужните 26 гласа „за“ не събраха обществениците Вярка Стефанова и Стоя Янчева, хореографът Дора Георгиева, певецът Захари Чернев и звукорежисьорът проф. Иво Керемедчиев (посмъртно).


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил