Вторник, 26 Яну 2021
    
Бургас

Апел на „Черноморски фар“! Реститути по „Фердинандова“, вземете пример от „Богориди“

  27.10.2020 15:31  
Апел на „Черноморски фар“! Реститути по „Фердинандова“, вземете пример от „Богориди“

Силвия ШАТЪРОВА

Реститути по „Фердинандова“, вземете пример от „Богороди“ и я накарайте  да върне стария си блясък и слава. Масово стари къщи са опасни и крият риск за преминаващи по търговската улица, която води към пазара.  Рони  се мазилка, падат парчета от фасадите на сгради, стърчат арматури на тераси. Иначе профилите на сградите, които са красиви , но трудно може да се разбере архитектурата им от лошото поддържане. Преди дни поредната мазилка падна, а наемателите на търговската площ  с изненада установиха, че не могат да влязат в магазина си. Обектът е ограден с червени ленти, такива има и на съседни улици на основната търговска, които също са паметници на културата и са в историческото ядро.

Подобна е съдбата на къща на улица „Патриарх Евтимий“, близо до площад „Жени Патева“. Едва през уикенда започна нейното обезопасяване.
Преди месеци Общината помогна на онези собственици,  които притежават топ имоти по другата основна бургаска улица-„Богориди“, но нямат възможност да санират или да организират сами ремонта им. Подари им техническите проекти и им направи санирането, а след това те ще връщат сумите за ремонта. Така къщите грейнаха и заживяха нов живот и направиха впечатление на жители и гости с красивите си профили. Станаха любим персонаж в снимките на бургаските фотографи.

По други проекти се обновиха и фасади на стари сгради по улица „Александровска“, очакваме сега примерът им да зарази и тези по „Фердинандова“.

 

„Черноморски фар“ очаква и мнението по темата на новия главен архитект на Община Бургас - арх. Емил Бурулянов, който е от февруари на поста, както и на ресорната комисия в Общинския съвет.

Двете "бели лястовици" по улицата се открояват

Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил