Неделя, 29 Nov 2020
    
Бургас

Кметът Димитър Николов: Тежка е ситуацията в Бургас, имаме дефицит на лекари и медицински сестри

  27.10.2020 10:24  
Кметът Димитър Николов: Тежка е ситуацията в Бургас, имаме  дефицит на лекари и медицински сестри

Георги Русинов

Ситуацията в Бургас с осигуряването на медицински персонал е тежка, заяви кметът Димитър Николов днес пред журналисти. В града има остър дефицит на лекари, медицински сестри и санитари. Явилите се доброволци не са достатъчни, стана ясно по думите на градоначалника.

„Не можем да намерим достатъчно лекари, които да поемат тежките дежурства, за да разделим болните от Ковид от другите и да не дадем възможност в Спешния център приносителите на вируса да заразяват хората с друг вид заболявания“, каза още кметът.

Вече е заработил буферния център в МБАЛ“Дева Мария“, който да диагностицира болните от ковид, очакваме се да заработи и втория в УМБАЛ-Бургас.
От вчера РЗИ призовава всички лекари от доболничното здравеопазване да бъдат допълнително командировани на първа линия, като ще бъдат допълнително стимулирани.

Лекари от ДКЦ-та и МЦ-та обаче са отказали да се включат. Разговоряхме с ръководствата им, но заявиха, че ще подадат оставка. Деликатна е ситуацията, това е хуманитарна дейност, няма как да се обърна с призив към инженери, надявам се да поемат тази своя ангажираност, заяви още Николов.