Неделя, 26 Дек 2021
    
Бизнес

„Бургасбус“ вече е на печалба, обединява два кредита в един

  27.10.2020 12:30  
„Бургасбус“ вече е на печалба, обединява два кредита в един

Георги РУСИНОВ

 

„Бургасбус“ ще обедини два кредита за 1 милион лева в един. Това реши Общински съвет – Бургас. Другият вариант е след изтичането на двата договора – единият в края на годината, а другият февруари 2021-а, да се подпише изцяло нов договор.

Управителят на „Бургасбус“ инж. Петко Драгнев предлага следните параметри: размерът на кредита да е до 1 000 000 лева, той да е револвиращ за оборотни средства, срокът да е до 36 месеца с падащ плафон в последните 4 месеца на срока,  с опция за предоговаряне, срокът на усвояване да е многократен, без фиксирани траншове, цена на кредита не повисока от 3% формирана от основия лихвен процент /ОЛП/ плюс надбавка от 3,00%, която към датата на предложените предварителни параметри ОЛП е 0%.

Кметът Димитър Николов призова съветниците да подкрепят докладната записка.

„Бургасбус“ вече е на печалба от 80-90 хиляди лева. Мерките, които се взеха в началото на годината са работещи и аз съм сигурен, че дружеството ще се справи успешно“, каза той.

Опозицията от СЕК предложиха да се получат оферти от 5 различни банки, а не само от една – общинската, с която „Бургасбус“ предлага да се сключи договора. Петте оферти след това да се разгледат от Транспортната и Финансовата комисия.

От ГЕРБ реагираха на искането на СЕК и попитаха защо предлагат това и какви са съмненията им. Вторите отговориха, че според тях критериите са завишени. Заместник-кметът Красимир Стойчев защити докладната на инж. Петко Драгнев и напомни, че „Бургасбус“ със сигурност ще опита да получи по-добри условия от досегашните кредити.


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Избори 2021 Мнения
Рунд пореден за парламент, кой ще донесе промяната
  27.09.2021 09:18      

Силвия ШАТЪРОВА Рунд пореден за парламент на 14 ноември, уморен ли е народът от избори, п