Сряда, 03 Фев 2021
    
Общество

Къде е отличието за 16-годишния Христо?

  23.06.2020 11:47  
Къде е отличието за 16-годишния Христо?

Георги РУСИНОВ

 

Да бъде награден с Почетна значка на Община Бургас общинският полицай Георги Иванов, който спаси самоубиец от удавяне, предлагат съветници. Няма лошо. Даже напротив, както вносителите на докладната за награждаването му посочват, такива постъпки трябва да са пример за обществото. Всичко щеше да е много хубаво и логично, ако не се бе случила черната неделя от 7 юни.

Тогава две момчета изгубиха живота си след скок от Моста. От целия нещастен инцидент обаче изплува една история на героизъм. Тази на 16-годишният състезател по борба Христо Ташев. Младият талант тогава успя да спаси трето момче, което също бе скочило от Моста, и също бе тръгнало да се дави. И въпреки че героичната му постъпка бе отразена от медиите, Христо изглежда не заслужава отличие за храбростта си и инициативата си – нещо, което доста 16-годишни все още нямат. Така поне излиза от докладната на Георги Дракалиев и Николай Стоянов. Те предлагат да бъде награден единствено общинският служител Георги Иванов.

Може би причината е да не са запознати с героичната постъпка на младия борец и трагичната неделя от 7 юни. Същата неделя, след която се взе решение да има постоянно присъствие от служители на УКОРС на Моста, за да следят за инциденти и скачане от съоръжението. Точно заради това Георги Иванов е бил на поста си и е спасил човек от удавяне. Същото е направил и Христо, когато никой друг не е посмял. А и в крайна сметка общинският полицай е бил на работа и е изпълнявал дълга си. Трябва ли да награждаваме със значки по тази логика всеки полицай и пожарникар, спасил човешки живот?


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Култура Мнения
Ники Илиев - актьор, режисьор:Отдавна не съм играл в театъра
  04.11.2020 16:25      

Ники Илиев е роден на 10 октомври 1981 година в София. Зодия „Везни”. Син