Вторник, 30 Апр 2024
    
Общество

Държавите от системата на ЕС и НАТО преминаха на специален режим на бойна готовност

  14.04.2024 09:08  
Държавите от системата на ЕС и НАТО преминаха на специален режим на бойна готовност

Европейските държави от системата на ЕС и НАТО преминаха на специален режим на бойна готовност след нападението с дронове на Иран срещу Израел. Тази мярка се предприема при определен тип непредвидени ситуации, които изискват някаква форма на защита - освен на партньорите в региона, така и на техните контингенти в зоната на конфликт. 

Първият от световните лидери от демократичния свят и от Европа, който реагира, беше британският премиер Риши Сунак, предаде Нова ТВ. Той осъди безръсъдната атака срещу Израел.

Освен това другите лидери, които веднага отреагираха от Европейския съюз, беше на първо място дипломат номер едно Жозеп Борел, който осъди неприемливото иранско нападение. Германския външен министър изпревари канцлера Олаф Шолц, като каза, че Иран рискува да потопи целият регион в хаос и неговите проксита трябва да спрат незабавно.

Френският външен министър отреагира и осъди категорично атаката, като каза, че Иран е предприел стъпка за дестибилизиране в региона. Най-предпазлив беше испанският премиер Педро Санчес. Той въобще не спомена в реакцията си Израел както и Иран.

Почти всички лидери или техните външни министри отреагираха. До момента не се е произнесал представител на НАТО, както и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. 


Анкета

Мнения

Мнения Общество
Пеевски отговори на Петков: Той е като един пудел, който ще драска по вратата на Борисов в Банкя
  26.04.2024 11:46      

  Председателят на ДПС Делян Пеевски отговори на Кирил Петков. По-рано Петков заяви,