Сряда, 15 Май 2024
    
Бургас

Черна статистика: Има 43 трудови злополуки в бургаско за миналата година, 4 смъртни случая

  29.04.2024 13:00  
Черна статистика: Има 43 трудови злополуки в бургаско за миналата година, 4 смъртни случая

Дона МИТЕВА

43  трудови злополуки има за миналата година в областта по данни на Дирекция „ Инспекция по труда“, като 4 са  смъртните случаи в следствие на инфаркт и ПТП.

Данните бяха изнесени във връзка с отбелязването на Международния ден в памет на загиналите и пострадалите при трудови злополуки. По традиция на паметната плоча на загиналите при трудови злополуки и професионални заболявания, която се намира на входа на морската градина бяха поднесени венци и цветя от представители на КТ "Подкрепа", КНСБ и държавната администрация.

„В национален мащаб 87 смъртни случаи при трудови злополуки са регистрирани за 2023 г. Спрямо миналата година те са с 3 повече, което показва, че се наблюдава тенденция за увеличаване на цифрата през годините. Регистрираните смъртни случаи по сектори са: "Строителство" – 23 броя, следван от сектор "Сухопътен транспорт" – 14 броя и "Търговия" – 9 броя” , коментира при поднасянето на венците Иван Костадинов, председател на Синдикалния регионален съюз на КТ „Подкрепа” в Бургас. Той подчерта, че отново първенството в черната статистика се пада на сектор строителство.

Според синдикатите и Инспекцията по труда основните причини за допуснатите трудови злополуки са неспазване правилата за безопасност при работа на височина – неизползване на лични предпазни средства; неспазване на инструкциите за безопасна работа при използване на работно оборудване - порезни рани на горен крайник; при извършване на товаро-разтоварни работи, вследствие на удар от стрелата на крана, пада от каросерията на камион; неправилно използване на еднораменна и двураменна стълба, вследствие на което пада от височина.

Международния ден в памет на загиналите и пострадалите при трудови злополуки и се организира от КТ „Подкрепа“ Бургас. На паметната плоча на загиналите при трудови злополуки и професионални заболявания, която се намира на входа на морската градина по традиция бяха поднесени венци и цветя от представители на КТ "Подкрепа", КНСБ и държавната администрация.

 

 


Анкета

Мнения

Малко Търново Мнения
Милена Дренчева, секретар на читалището в Малко Търново:      Горда съм, че поддържаме столетна институция
  12.05.2024 17:42      

  Милена Дренчева е родена на 06.08.1972 г. в Бургас. Магистър по специа