Вторник, 30 Апр 2024
    
Мнения Общество

Остри политически реакции на обявеното служебно правителство

  05.04.2024 10:34  
Остри политически реакции на обявеното служебно правителство

Преди минути бяха обявени имената в служебния кабинет „Главчев“. Това се случи по време на консултациите при президента Румен Радев. Веднага след това последваха и политически коментари и реакции.

ПП/ДБ напуснаха обидени след като коментираха състава. Най-много се възпротивиха, че вътрешен министър остава Калин Стоянов. За пореден път политическата му принадлежност бе коментирана. Кирил Петков обяви, че той е свързан с ГЕРБ и посочи, че те са „взривени“ от избора му. Министърът на електронното управление Валентин Мундров, правосъдният министър Мария Павлова и министърът на транспорта Георги Гвоздейков също бяха коментирани от ПП/ДБ. За последния Петков заяви, че ще бъде изключен от ПП, ако приеме поста, който служебният премиер Димитър Главчев му предлага.

Томислав Дончев отговори, че в служебния кабинет членове на ГЕРБ няма.

„Опитът ме е научил, че изборите не зависят от министъра на вътрешните работи, а от качеството и убедителността на политиците, които се явяват на изборите“, добави той и уточни, че очаква да се организират честни избори.

От „Възраждане“ обявиха, че това е добре балансиран служебен кабинет с представители на трите управляващи партии в досегашната „сглобка“/“некоалиция“ – ГЕРБ, ДПС и ПП/ДБ, тъй като в него фигурират имена, които през годините са били свързани с тях.

„Може би се подготвя втора тройна коалиция, по-строго балансирана и комбинирана. Няма как да имаме доверие на такъв кабинет, че ще проведе честни и свободни избори. Ако изборите са 2 в 1, е хубаво всички политически сили, които искаме да има висока активност, да предприемем стъпки да накараме хората да излязат и да гласуват. Имаме златен шанс да успеем да обърнем хода на историята в полза на България. Крайно време е да имаме българско правителство, което да отразява интересите на цялото общество“, заяви Костадин Костадинов.

Лидерът на „Възраждане“ обяви реакцията на ПП/ДБ като лицемерна, тъй като имали поне четирима служебни министри.

От ДПС думата взе Йордан Цонев.

„От името на ДПС искам да кажа, че ние като партия, която винаги е защитавала инстуционалността, държавността, Конституцията и законите, се придържаме към приетите изменения в чл. 99 - още повече, че сме участвали в гласуването на тези промени. С тях сме дали правото на кандидата за служебен премиер да избере състава на министерски съвет“, коментира той.


Анкета

Мнения

Мнения Общество
Пеевски отговори на Петков: Той е като един пудел, който ще драска по вратата на Борисов в Банкя
  26.04.2024 11:46      

  Председателят на ДПС Делян Пеевски отговори на Кирил Петков. По-рано Петков заяви,