Понеделник, 29 Апр 2024
    
Общество

Главният секретар на МВР Живко Коцев напуска поста си

  04.04.2024 09:32  
Главният секретар на МВР Живко Коцев напуска поста си

Главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев е подал заявление за освобождаване от длъжност по собствено желание. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

Живко Коцев пое поста през септември 2023 година на мястото на Петър Тодоров. До назначаването му се стигна след седмици на напрежение между държавния глава Румен Радев и правителството на акад. Николай Денков.

Петър Тодоров зае поста през август 2021 г. по времето на първия служебен кабинет на Стефан Янев. След убийството на бившата барета и бизнесмен Алексей Петров вътрешният министър Калин Стоянов обяви, че ще поиска Тодоров да напусне поста, защото му няма доверие. По-късно такова изявление направи и премиерът акад. Николай Денков. Президентът Румен Радев, обаче, отказа да освободи главния секретар на МВР, защото аргументите на правителството били политически и продължение на пълномащабната чистка в тази институция.

Часове след позицията на държавния глава Петър Тодоров все пак подаде оставка. Правителството предложи главен комисар Живко Коцев да бъде назначен за главен секретар на МВР. Коцев тогава заемаше поста  заместник главен секретар на вътрешното министерство. 

Живко Коцев е роден на 9 октомври 1971 г. в София. Завършил е АМВР, ВТУ-Велико Търново – магистър по право. Преминал е специализирано обучение в Международната правоприлагаща академия – ILEA  в Будапеща.

Коцев постъпва на работа в МВР през 1991 г. като полицай в СДВР. Работил е като инспектор в сектор „Престъпления против личността и грабежи“, началник на сектор „Грабежи“, началник на Четвърто РУ-СДВР, директор на ОДМВР-Велико Търново и в ГД“Национална полиция“

По закон главният секретар на МВР, който е най-висшата професионална длъжност в системата, се назначава и освобождава по доклад на вътрешния министър, последващо предложение на Министерски съвет и указ на президента.  


Анкета

Мнения

Мнения Общество
Пеевски отговори на Петков: Той е като един пудел, който ще драска по вратата на Борисов в Банкя
  26.04.2024 11:46      

  Председателят на ДПС Делян Пеевски отговори на Кирил Петков. По-рано Петков заяви,