Понеделник, 29 Апр 2024
    
Бургас

Червена светлина за червената зона

  30.03.2024 14:27  
Червена светлина за червената зона
Според проекта улица\"Гладстон\" е разделителната за синята и червена зона.
  Силвия Шатърова

Суперцентър. Ремонти отлагат въвеждането ѝ и разширяването на синята във „Възраждане“

 

Георги РУСИНОВ

 

Червена светлина получи идеята за въвеждане на червена зона в суперцентъра на Бургас. Това стана ясно след разговор на репортер от „Черноморски фар“ с председателя на Комисията по транспорт към Общински съвет – Бургас Евелина Михалева. Причината за това са предстоящите ремонти и реконструкции на улици във „Възраждане“.

„Така наречената червена зона и промените в синя зона в квартал „Възраждане“ ще влязат на по-късен етап. През май започва реконструкция на улица „Гладстон“ и други улици в квартала и това ни спря засега. Идеята е да не затрудним хората, които живеят в района заради рестриктивността на червената зона. Разширяването на синята ще стане след това. А това касае улиците „Мария Луиза“, „Дебелт“, „Самуил“ в горната ѝ част и още няколко улици, които са предвидени за ремонт. ВиК влизат първо те, а ние ще работим след тях“, обясни Михалева.

Припомняме, че през февруари бе лансирана за пръв път идеята за въвеждането на изцяло нова зона, която образно бе наречена „червена“ и обхващаше суперцентъра на Бургас в карето от бул. „Булаир“, бул. „Иван Вазов“, ул. „Гладстон“, ул. „Фердинандова“, ул. „Христо Ботев“, бул. „Сан Стефано“ и ул. „Цар Симеон I“.

Паркирането в обхвата ѝ трябваше да струва 2 лева на час и да е ограничено до 3 часа.

Евелина Михалева е категорична, че нито Община Бургас, нито Транспортната комисия се е отказала от въвеждането ѝ и възнамеряват да я върнат на масата с предложения в наредбата още в края на лятото или началото на есента, когато се очаква да са приключили ремонтите във „Възраждане“.

Синята зона остава със стария си обхват, със старото работно време и със старата цена от 1 лев на час. Аз лично искам центровете на градовете да бъдат за хората, които живеят там, да се освободят от автомобилно движение. Искаме да сме европейци, ами нека да бъдем“, каза тя.

Една промяна, която касае целия обхват на платено паркиране и която ще бъде добре дошла за живеещите там е разширяването на подзоните.

„Всеки по адрес ще има по-голям обхват от улици, където ще може да паркира. ОП „Транспорт“ направиха едно проучване и видяха в кои зони са имали най-много проблеми до момента и там разширихме обхвата. За пример давам „Адам Мицкевич“. Знаете, от едната страна, където са големите сгради, там има доста служебни места. Те могат да паркират само в тази зона и в долната страна, която е вече към „24-и Черноморски пехотен полк“. Сега вече ще могат да паркират и от другата страна на улицата, за да могат да имат повече възможност да си намерят място“, посочи Михалева.

 

Зелената зона става целогодишна

 

тъй като масово е имало такова искане от граждани, уточни председателят на Транспортната комисия.

„Работното време на зелената зона ще се променя сезонно. Предложението на повечето хора беше тя да започва от 9:00 часа и през летния сезон. Предходните Общински съвети са решили тя да започва работа в 11:00 часа заради гражданите на Бургас. Знаете, те ходят сутринта рано на плажа и към 11:00 си тръгват. Затова решихме да им запазим това право. Сега вече хората, които идват от други населени места, не стоят няколко часа на плажа само, а си изпълват целия ден. Затова лятото работното време на зелената зона си остава от 11:00 до 20:00 часа плюс събота и неделя, но през останалото време ще работи с работното време на синята зона, завърши Михалева.

 


Анкета

Мнения

Мнения Общество
Пеевски отговори на Петков: Той е като един пудел, който ще драска по вратата на Борисов в Банкя
  26.04.2024 11:46      

  Председателят на ДПС Делян Пеевски отговори на Кирил Петков. По-рано Петков заяви,