Събота, 27 Апр 2024
    
Общество

Очаква се Мария Габриел да оттегли кандидатурата си за премиер

  25.03.2024 07:42  
Очаква се Мария Габриел да оттегли кандидатурата си за премиер

Очаква се днес, понеделник номинираната за кандидат за министър-председател с първия мандат за съставяне на правителство Мария Габриел да оттегли кандидатурата си.

Дойде ли краят: Габриел оттегля кандидатурата си за премиер, Денков призова ГЕРБ-СДС да спазят уговорката

Припомняме, че в неделя следобед Мария Габриел съобщи на извънреден брифинг, че в понеделник ще оттегли кандидатурата си за премиер от ГЕРБ. "Ще има важен дебат за важните неща и ще се отиде на преговори след избори с уважение към другия и ясен ангажимент за начина, по който да се случват нещата", каза Габриел.

"Имаше разговори и през последните три дни, ГЕРБ направи жест и отстъпи", посочи Мария Габриел. "Ние казваме "не" на постоянните нови условия", допълни Габриел. 

Габриел подчерта, че ГЕРБ няма да участва в преговори за втория мандат. 

Часове по-късно министър-председателят в оставка акад. Николай Денков направи извънредно обръщение. Той се обърна към към ръководството на ГЕРБ-СДС с призив да гласуват правителство с премиер и външен министър Мария Габриел. "Обръщам се към ГЕРБ-СДС, вместо да хвърля държавата в хаос, нека да спазят дадената дума, да подпишем споразумението и да гласуваме правителство с министър-председател и външен министър Мария Габриел, без да променяме състава на МС", заяви той.

Ако Габриел внесе в деловодството на Народното събрание декларация за отказ от връчения мандат, парламентът трябва да я гласува.