Събота, 27 Апр 2024
    
Общество

Президентът връчва първия мандат

  18.03.2024 08:17  
Президентът връчва първия мандат

Президентът връчва първия мандат за съставяне на кабинет на ГЕРБ-СДС.

ГЕРБ-СДС ще разполага с краен срок от една седмица, в която да предложи проектосъстав на кабинет и да върне папката на държавния глава пълна или празна.

Късно неделя вечер ГЕРБ-СДС излезе с позиция на извънреден брифинг, на който заявиха, че "ако до 12 часа в понеделник ПП-ДБ имат желание да споделят властта, тогава може да говорят. Ако ли не, връщат мандата и правителство с този мандат няма да има". 

Малко по-късно от ПП-ДБ отговориха, че "ще спазят обещанието си". И допълниха, че по време на преговорите колегите им са поискали допълнителни министерства и заявиха, че са "готови сме да ги дадат".

Преди седмица държавният глава проведе консултации с парламентарно представените партии, където ГЕРБ-СДС заявиха, че имат нужда от малко повече време, за да се разберат с „Продължаваме промяната-Демократична България“, а от опозицията бяха категорични, че единственото решение е България да отиде на следващи избори. По това можем да съдим, че единственият шанс за редовен кабинет е реализацията на първия мандат и от възможността да бъде постигнат консенсус между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

Двете коалиции седнаха официално на масата на преговорите на 9 март, след като кабинетът Денков-Габриел подаде оставка на 6 март. Оставката бе част от договорената ротация между ГЕРБ и ПП-ДБ преди девет месеца, заради която акад. Николай Денков от ПП-ДБ стана премиер, а Мария Габриел от ГЕРБ вицепремиер и министър на външните работи. Тогава двете коалиции се договориха ротация да има през март тази година и на премиерския пост да седне Габриел и така ГЕРБ да поемат управлението на държавата.

Визиите на коалициите как ротацията да се случи сега обаче се разминават: ГЕРБ-СДС предложиха проект за съвместно управление в срок от 3 години, в който ротациите да се случват през 15 месеца, министерските постове да бъдат разпределени пропорционално според тежестта на двете коалиции в Народното събрание, а част от регулаторите да се избират с 2/3 мнозинство, всъщност каквото мнозинство бе прието и с промените в Конституцията, докато ПП-ДБ предложиха меморандум, в който постовете в държавата и регулаторите са бъдат избирани 50/50 от двете коалиции. Разбирателство не бе постигнато, след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов бе категоричен, че първо трябва да се избере състав на Министерски съвет, а съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков бе ясен, че попълването на състава на регулаторите трябва да бъде с приоритет.

В резултат ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ седнаха официално на масата на преговорите на 9 март и излъчиха екипи. От страна на ГЕРБ-СДС в преговорите участва изцяло дамски екип в състав Мария Габриел, Рая Назарян, Теменужка Петкова и Деница Сачева, а ПП-ДБ са представени от изцяло мъжки екип в състав Николай Денков и лидерите на ПП-ДБ Кирил Петков, Христо Иванов, Атанас Атанасов и Асен Василев. От тогава мълчанието е пълно, знаят се само няколко неща: На масата на преговорите са сложени проекта за съвместно управление на ГЕРБ-СДС и меморандума на ПП-ДБ, като се работи върху изработването на общ документ, който да обедини визията на коалициите за управлението на страната. За основна спънка по време на процеса е фигурата на съпредседателя на ПП Асен Василев като продължаващ длъжността си финансов министър, след като от ГЕРБ обявиха критиките си към него, а лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че крайното решение за оставането му в кабинета е на Мария Габриел, тъй като тя в ролята на министър-председател трябва да реши с какъв екип да работи, но според него „Асен Василев не може да остане финансов министър“. ПП-ДБ пък се застъпват плътно зад това Василев да продължи да изпълнява финансовата политиката на страната.

Междувременно в пленарна зала между депутатите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ през изминалата седмица се чуха остри реплики, след като от ГЕРБ-СДС поискаха повече пари в Фонда за енергийна сигурност - 1 млрд. и в бюджет 2024 г. повишение на заплатите на преподавателите във висшите училища, което ще струва 206 млн. повече От ПП се обявиха твърдо против, защото според тях тези средства ще раздуят бюджета, могат да доведат до неизпълнение на бюджетната рамка за 2024 г. от 3% дефицит и всъщност видяха прикрита целенасочена атака срещу финансовия министър Асен Василев.

Дали нажежените страсти между депутатите ще разпалят искрите между преговарящите екипи, така че Асен Василев да се окаже „камъчето“ отговорно да отидем на избори или пък Мария Габриел ще отиде при президента направо с готова папка за кабинет предстои да видим.