Неделя, 28 Апр 2024
    
Общество

Съдбата на проектокабинета „Габриел“: Ще гласува ли НС новото правителство

  20.03.2024 09:39  
Съдбата на проектокабинета „Габриел“: Ще гласува ли НС новото правителство

След връчването на изпълнения мандат, от ПП-ДБ обявиха, че състава на проектоправителството не е обсъждан с тях

В първия пленарен ден за седмицата се очаква да стане ясна съдбата на проектокабинета „Габриел”, който вчера беше представен пред президента Румен Радев.


След връчването на изпълнения мандат, от ПП-ДБ обявиха, че състава на проектоправителството не е обсъждан с тях. Оказа се дори, че не е искано съгласието на номинираните за министри, а премиерът в оставка Николай Денков заяви, че отказва да участва в този състав на правителство. Последваха го и други номинирани за министри от групата на ПП-ДБ.

ПП-ДБ: Радев да оттегли указа си за гласуването на проектокабинета „Габриел”, половината посочени за министри не са давали съгласие

Президентът издаде указ, с който предлага Народното събрание да избере номинираната за премиер Мария Габриел. А от ПП-ДБ поискаха държавният глава да оттегли указа.

От президентската институция отговориха, че указът на държавния глава няма никакво отношение нито към структурата, нито към състава на Министерски съвет, а тяхното предлагане за гласуване от НС е изрична отговорност на кандидата за министър-председател.

Президентът няма да оттегли указа, с който предлага на НС да избере Габриел за министър-председател

Дали ще се стигне днес до гласуване на кабинета „Габриел” в Народното събрание засега не е ясно. В 8.30 часа ГЕРБ-СДС свикват пресконференция, на която очакваме отговор на този въпрос.