Неделя, 28 Апр 2024
    
Бизнес Бургас

Млади готвачи и сервитьори в надпревара край морето

  15.03.2024 12:58  
Млади готвачи и сервитьори в надпревара край морето

Дона МИТЕВА

ПГТ “Проф. д-р Асен Златаров” днес е домакин на регионален кръг от Националното състезание по професии за готвачи и сервитьори.

18 отбора, от Сливен, Ямбол, Добрич, Кубрат, Синдел, Варна, Долни Чифлик, Котел и др. ще покажат креативност и умения.  А строго жури ще оцени усилията им. Надпреварата е ценен урок по професионализъм.

Директорът на гимназията – домакин Фотинка Въргова поздрави участниците: „Вие сте избраните – най-добрите от добрите млади специалисти, днес не само се изправяте пред професионалните предизвикателства, но и градите бъдещето на българския туризъм. Позволете си да мечтаете. В надпреварата няма губещи. Всеки, който е решил да развива своите професионални умения и талант е своеобразен победител“.

Своето приветствие поднесе и Христина Димитрова, старши експерт по професионално образование и обучение в РУО, която подчерта, че броят на участниците в състезанието е доказателство, че има голям интерес към професионалната подготовка. „Скъпи ученици  високо ценя вашата дисциплина, за да се реализирате в избраните професии, не спирайте да търсите нови знания, следвайте мечтите си". А към учителите се обърна: „Вие сте получили най-голямата професионална награда и тя е да видите претворени вашите знания и умения в млади и талантливи хора“.

Зам.-областният управител Павлин Иванов подчерта: „Уверен съм, че всички вие ще представите най-доброто от себе си и ще сътворите кулинарни шедьоври и ще накарате своите учители да се гордеят с вас“

Радка Дошева, преподавател по специални предмети в ПГХТ "Акад. Неделчо Неделчев" - Сливен  коментира колко важни са тези кръгове на Националната надпревара, където може да се види професионалното израстване на учениците, новите умения които те имат, новаторството, което предлагат. „Тука си сверяваме часовниците, виждаме актуалността в професиите в цяла България. Освен това учениците се сплотяват в отбори, активни са, търсят се нови алтернативи за реализация. Смея да кажа, че нашите ученици намират своето място не само в страната, но и в чужбина“. ПГТ “Проф. д-р Асен Златаров”.

Резултатите от надпреварата ще бъдат обявени тази вечер.