Събота, 27 Апр 2024
    
Спорт

Стилиян Петров и бивш негов треньор представиха футболна книга

  14.03.2024 13:36  
Стилиян Петров и бивш негов треньор представиха футболна книга

Вчера в „Музея на физическата култура и спорта“ на стадион „Васил Левски“, Александър Гигов, дългогодишен журналист, представи своята книга „Футбол вече 100 лета“. Творбата изкарва на бял свят любопитни факти от преди век за появата на футболната игра в Монтана, върховете на местните отбори и разказ за първите футболни стъпки на рекордьора по мачове в националния тим и първи българин капитан на тим от Висшата лига – Астън Вила, Стилиян Петров. По стечение на обстоятелствата треньорът, с когото започва да учи А и Б на терена, е именно Александър Гигов, който по-късно ще се ориентира към журналистиката. Книгата е малка част от вековната история на футболната игра в България, но има за цел да покаже на младите хора, как от скромен спортен център човек с воля, сила и талант може да достигне световните върхове. Може и да се справи с огромен удар от съдбата.

Сега, 35 години по-късно, Гигов и Стенли отново застанаха един до друг, за да си спомнят времената, когато единият е бил треньор, а другият просто хлапе с големи мечти. Стилиян получи и шише лимонада като препратка за първата му „премия“ във футбола, получена именно от Сашо Гигов там, в любимия, но и суров Северозапад. На свой ред бившият капитан на България, Селтик и Астън Вила се върна към първия съвет, получен от някогашния си треньор. „Най-важното е да си здраво стъпил на земята, да осъзнаваш какво си постигнал и какво си станал. Сигурен съм, че всички правим грешки. Ако ние не помним и никога не помним откъде сме тръгнали, много трудно може да се постигне нещо различно. Всяко едно младо дете, момче или момиче, има мечти. Футболът е феномен. Ако ние не помогнем на децата да са нашата гордост, трудно ще постигнем нещо в спорта и като нация“.

На представянето на книгата „Футбол вече 100 лета“ присъства и бургазлията Кирил Евтимов, който се познава лично с Петров от повече от 20 години. Част от тиража ще бъде предоставен от автора за фондацията, оглавявана от Стилиян Петров, за да бъде подпомогнато нейното дело. Дело, което видяхме нагледно на 6 септември в „Мача на надеждата“.