Събота, 27 Апр 2024
    
Спорт

След златото от Естония, Цанко Цанков гледа към ледения маратон в Нова Зеландия

  13.03.2024 17:44  
След златото от Естония, Цанко Цанков гледа към ледения маратон в Нова Зеландия

Цанко Цанков се срещна с кмета Димитър Николов, за да разкаже за последните си постижения, както и за бъдещите планове. Неотдавна той се окичи с два златни медала и един бронз от световното първенство по Зимно плуване в Талин, Естония. В студените води на Балтийско море бургазлията спечели победата във възрастова група 30-39 години, която е най-масовата, в дисциплините 200 и 450 метра свободен стил, а на 25 м. бътерфлай се класира трети. В световното първенство в Естония участваха над 970 плувци от 41 държави.

Днес Цанко Цанков благодари на кмета Николов и Община Бургас, които подкрепят мечтата му да участва във всички 7 най-трудни плувни маратона в открити води. Той вече плува в Гибралтар и Каталина, САЩ. Тази година му предстоят още две участия от веригата Oceans Seven. На 26 март той заминава най-напред за Сидни, Австралия, по покана на българската общност там. След това ще се отправи към Уелингтън, столицата на Нова Зеландия. Там, някъде между 1 и 10 април, ще се проведе плуване с много висока трудност, в много студена вода. Разстоянието е 26 километра по права линия. Изминавано е за 6, но и за 12 часа, в зависимост от сезонните и дневни условия.

През октомври 2024 г. пък Цанко планира участие в преплуване на Канала Молокай, друго състезание от веригата Oceans Seven. Той се намира между западния бряг на остров Молокай и източното крайбрежие на О’аху на Хаваите. За него казват следното: 42 км. през дълбока вода (701 м.), при изключително силни течения в средата на Тихия океан и неговия агресивен морски живот.

Кметът призовава бургаската общност в Нова Зеландия и Австралия да подкрепи Цанко при предстоящото му участие в плувния маратон на Уелингтън. На добър час пожелаха днес на плувеца още зам.-кметът Диана Саватева и Веселина Деведжиева – началник на спортния отдел в Община Бургас.