Събота, 27 Апр 2024
    
Мнения

Проф. Антоанета Христова: Трябва да ходим на избори, сглобката не свърши нищо

  14.03.2024 08:58  
Проф. Антоанета Христова: Трябва да ходим на избори, сглобката не свърши нищо

Силвия Шатърова

„Трябва да ходим на избори, това е моето мнение като експерт и като човек“, заяви проф. Антоанета Христова-политически психолог. Според нея сглобката е безпринципна и не е свършила нищо  за държавата ни.  

Повод за коментара й ставана журналистически въпроси, свързани с политическата ситуация в момента и връчването на първия мандат от страна на президента Румен Радев на първата политическа сила - ГЕРБ, което трябва да стане в петък. Текат преговори между партията на Бойко Борисов и коалиция ПП - ДБ за ротация на кабинета, който от 9 месеца управлява страната ни. Според нея Бойко Борисов няма интерес да участва в преговорите и да управлява в този момент.

Проф. Христова направи прогноза и за бъдещето на политиката в глобален мащаб, което ще се отрази и върху националната ни политика. Тя заяви, че войната в Украйна върви към своя край.

„Европа се завръща към консерватизма. А ако Тръмп отново спечели изборите за Белия дом, той ще смени администрацията", допълни тя.  Този вид „сглобка“, който ни тласна към неолиберализъм, трябва да отстъпи място  на новата тенденция в Европа.

Според нея трудно могат да се прогнозират следващи избори заради машините. „Ние не контролираме черната кутия в машините за гласуване. А тази сглобка дойде от машинния вот. При гласуване с хартиена бюлетина грешката е по-малка", каза още проф. Христова.

Тя бе гост-лектор на срещата“Жените от науката и бизнеса“, организирана от Търговско индустриалната камара, Регионален академичен център и БАН.