Четвъртък, 13 Юни 2024
    
Бизнес

Полезно: Възстановявате ПИК с едно телефонно обаждане

  14.03.2024 11:27  
Полезно:  Възстановявате ПИК с едно телефонно обаждане

От Националната агенция за приходите съветват всички, които имат персонален идентификационен код (ПИК), но са го забравили и не могат да го използват, да го възстановят само чрез едно телефонно обаждане. Избира се информационния телефон на приходната агенция 0700 18 700 или 02/98596801 за живеещите извън България. Посочва се меню 6 – „Информация с ПИК“ и подменю 3 – „Забравен ПИК“. Необходимо условие е клиентът да има достъп и да ползва към момента електронния си адрес, който е заявил при издаването на персоналния си код. След свързване с консултант от Информационния център и след надеждна идентификация, потребителят ще получи временен ПИК, с който ще може да влезе в е-услугите на НАП, да въведе нов код и да го потвърди. На имейл адреса си клиентът ще получи линк за активация на въведения код, след което ще може да ползва над 60 вида електрони услуги, предоставяни от НАП.

В случай че потребителят няма достъп до електронния си адрес, посочен при издаването на ПИК, трябва да попълни и подаде заявление за получаване на нов в удобен за него офис на приходната агенция. Издаването отнема само няколко минути, като от  съображения за сигурност кодът се дава лично на клиента или на упълномощено от него лице в запечатан плик. Причината е, че всички действия, извършени с ПИК, включително подаване на годишни данъчни декларации, се считат за саморъчно подписани от лицето.

Над 130 000 жители на Бургаска област ползват персоналния идентификационен код на НАП. От началото на годината от НАП Бургас са издадени 3535 персонални идентификационни кода, за миналата година те са били 13032. Интересът към ПИК нараства с напредването на данъчната кампания по деклариране на доходите на физически лица, както и във връзка с възможността за деклариране чрез  публикуваната вече предварително попълнена от НАП подоходна декларация.

Потребителите, които разполагат с персонален код, могат да проверят също дали имат публични задължения, подлежащи на принудително изпълнение и да ги погасят, за да ползват различни данъчни облекчения и отстъпка за ранно онлайн деклариране и плащане до 1 април 2024 г.

 


Анкета

Мнения

Мнения
Проф. Антоанета Христова: Трябва да ходим на избори, сглобката не свърши нищо
  14.03.2024 08:58      

Силвия Шатърова „Трябва да ходим на избори, това е моето мнение като експерт и като