Събота, 27 Апр 2024
    
Бизнес Бургас

1,5 млн. камиона преминават през Българо-турската граница всяка година

  08.03.2024 12:40  
 1,5 млн. камиона преминават през Българо-турската граница всяка година

7,5 млрд.лева са турските инвестиции в страната ни

Силвия Шатърова

7,5 млрд. лева са турските инвестиции   в България, но желанието на турския бизнес е те да доситгант до 10 млрд. лева . Това стана ясно по време на българо-турски бизнес форум, който се провежда днес в Бургас в Конгресния център. Числата изнесоха Генералният консул на Турция в Бургас -Толга Оркун и Фикрет Индже- председател на надзорния съвет на "Алкомет" АД и почетен председател на Българо-турската търговско-индустриална камара.

Повече от 1,5 милиона е броят на камионите, които преминават през българо-турската граница всяка година, а общият брой на всички превозни средства надвишава 3 милиона. Това показва колко здрави са икономическите връзки между България и Турция. Нашата амбиция е да направим тези връзки още по-успешни. Това каза Генералният консул на Турция в Бургас Толга Оркун.

Общата ни цел е увеличаване на търговията и инвестициите между двете държави, което от своя страна да увеличи заетостта. Вече имахме редица двустранни срещи, които отчитаме като изключително успешни, каза консулът. Той добави, че вчера в Одрин е учредена нова платформа за сътрудничество между Турция и останалите балкански държави. Чрез нея ще се подкрепят двустранни и многостранни действия на Балканите в сферата на икономическото сътрудничество. 

“В Турция и България жените трябва да бъдат включени активно в бизнеса. Благодарни сме за добавената стойност, която те създават във всички сфери със своя усърден труд. България е много важна за нас страна, защото тук оперират над 150 турски фирми. Инвестициите направени от Турция в България са над 2,5 млрд. лева. Имаме намерение на увеличим тези стойности“, каза Толга Оркун. 

А форумът имаше и специален панел, посветен на жените в бизнеса и предприемачеството.

След първия Българо-турски бизнес форум две турки компании закупиха  терени  в нашите индустриални зони, което показва, че има смисъл от подобни форуми. Той допълни, че Бургас е подходящ заради географското си положение, инфраструктурата. „Разчитайте на нас, ние сме с Вас“, призова турските бизнесмени кметът Николов.

За прекрасните възможности за бизнес, които България  предлага говори и Фикрет Индже.

Пътят на Турция към Европа преминава през България. Първа спирка по този път е Бургас. Затова трябва да развиваме турските инвестиции в България, защото възможностите тук са изключително големи. Това каза председателят на надзорния съвет на "Алкомет" АД и почетен председател на Българо-турската търговско-индустриална камара Фикрет Индже.

"Бургас е важно, стратегическо място - има летище, пристанища и кмет, който ни подкрепя във всичко. Трябва да развиваме инвестициите си тук. Бургас е важна врата за Турция не само към ЕС, но и към света. От 30 години развивам бизнес в България и искам да кажа едно - тази държава ни посреща като братя, за което сме много благодарни", каза Индже. 

Той изтъкна и добрите страни на България и Бургас, които турските бизнесмени трябва да оценят.

"Едно от най-важните предимства на страната е, че има макроикономическа стабилност. Валутата е стабилна, а инфлацията е в поносими граници. В България има предвидимост, което е много важно за един бизнес заедно с локацията. Тук има и компетентна работна ръка, което противоречи на общото мнение, особено в технологичния сектор", каза Фикрет Индже. По думите му страната ни успява успешно да привлече турски инвеститори през последните години с данъчната си политика и сравнително добре развитата си инфраструктура. 

"Има ниски разходи за предприятията, за създаването на една фабрика. И нещо много важно - България е самодостатъчна по отношение на енергията. Всеки бизнес има нужда и от пари - банковата система е много добра. Всички банки имат клонове в България, предлагат се инвестиционни кредити в евро и лева с много добри лихви. Това е огромно предимство. Дори няма да посочвам примерите в тази посока от Турция", добави още почетният председател на Българо-турската търговско-индустриална камара.