Вторник, 25 Юни 2024
    
Бургас

Димитър Николов: Флора – Бургас е емблема за цяла България /СНИМКИ/

  27.04.2024 11:34  
Димитър Николов: Флора – Бургас е емблема за цяла България /СНИМКИ/

Много бургазлии и гости на града традиционно се събраха на  откриването на цветното изложение Флора Бургас, нетърпеливи да разгледат тазгодишните изненади. Или пък да си закупят цветя за градината или апартамента. По традиция , след изпълнението на малките вълшебници от ДГ „Вълшебство”, кметът Димитър Николов даде старта на изложението с думите:

„ Всяка година изложението се радва на много посетители и на много голям интерес. Тази година повече от 90 фирми участват в него. До Гергьовден тя ще бъде открита така че не губете време – посетете „Флора- Бургас”. Насладете се на красотата на цветовете. Винаги доброто настроение на лятото започва с откриването й. Пожелавам във връзка  с наближаващите празници да бъдете много здрави. Специално искам да благодаря на детска градина „Вълшебство” за това че направи откриването още по-атрактивно. Те са нашата гордост и винаги ни създават добро настроени. Те са нашите малки таланти. И какво друго да ви кажа освен „Добре дошли на „Флора – Бургас” 2024 година!”

В първия ден на събитието концерти ще има концерт на група „Горещ пясък“ и Бургаски духов оркестър.

В програмата и изложбените площи на Национална изложба на цветя "Флора Бургас" 2024 ще се включат и Първото орхидеено общество в България, европейска организация на производителите на мушкато, една от най-добрите унгарски фирми, предлагащи специализирана продукция за флористи.

За утре  - 28.04 – неделя програмата предвижда:

  10:30ч. – Концерт на Бургаски духов оркестър

 11:30ч. - Детска работилница за изработка на декоративен предмет с орхидея /приложни изкуства/ – картичка, подложка за чаша - организатор Първо орхидеено общество в България

  14:00ч. - Лекция и демонстрация на тема "Орхидеи" - организатор Първо орхидеено общество в България, лектор Крум Сотиров

Първото орхидеено общество в България развива знанията за отглеждане на орхидеи, опазването им в природата и изкуствата, свързани с тях.

Целите на организацията са образователни и социални, разширяване на културата на колекционерите, лесен достъп до колекционерски видове, образоване в съхраняване, култивиране и опазване на орхидеи. Създаване на зелена култура у децата и приобщаване на възрастните. Отключване на творческите потенциали на активната публика.

Крум Сотиров е международен орхидеен експерт и президент на Първото орхидеено общество в България.

15:00ч. – Демонстрация на празнична флористика – водещи Елена Бутко и Виктория Сайко, майстор флористи.

Елена Бутко – майстор флорист. Завършила е международна школа по аранжировка в Латвия, Академията по флористика „Натали Агевой“ в Украйна, дипломирана със специалност Управител на салони по флористика, завършила и московската школа по дизайн на Арайка Галстяна. Елена е организатор на международния проект Floristu skola A-Z.

Виктория Сайко – художник, ландшафтен архитект, майстор флорист. Участник и победител в редица международни конкурси, шампион на Украйна за 2023г., съдия на състезания по флористика, основател и преподавател в школа по флористика „Артишок“.

  18:00ч. - Представяне на авторска електронна музика - заснемане на видеоклип на бургаските артисти от BORA PROJECT

BORA PROJECT е проект на талантливите Бургаски артисти – Радостин Койков и Божидар Стоянов. Те се занимават с електронна музика от над 10 години като целите им са насочени към популяризирането на този жанр. Преди известно време те стартираха своя podcast – Connect Series, a в началото на миналата година направиха и първия си дебют в Берлин с тридневно турне в най-емблематичните клубове там.