Понеделник, 29 Апр 2024
    
Любопитно

5 трика, за да започнете да ядете повече плодове и зеленчуци

  05.03.2024 10:30  
5 трика, за да започнете да ядете повече плодове и зеленчуци

Колкото по-възрастен е човек, толкова повече плодове и зеленчуци, богати на витамини и фибри, трябва да има в менюто му, смятат лекарите. Но не всеки консумира поне минималната порция храни от „вегетарианския списък“, необходими за здравето ни ежедневно. В този случай диетолозите препоръчват да прибегнете до пет трика, за да започнете да ядете повече зеленчуци и плодове.

 

По данни от проучване, около една четвърт от мъжете и една трета от жените на 60 и повече години ядат пет порции плодове и зеленчуци на ден, минималното количество, препоръчително за поддържане на здравето. Една порция е половин чаша или колкото се побира в дланта ви.

 

Експертите отбелязват, че всеки има своя собствена „норма“, необходимо е да се съсредоточите върху индивидуалните нужди, но в зависимост от пола и възрастта, както и физическата активност, трябва да ядете от 5 до 13 порции плодове и зеленчуци всеки ден.

 

5 трика, за да започнете да ядете повече плодове и зеленчуци:

 

1. Добавете плодове и зеленчуци към любимите си ястия

Не се давете със задушено зеле, ако не ви харесва. Намерете начини да включите плодове и зеленчуци в ястията, които вече ядете. Например, добавете плодове към овесените ядки или кисело мляко и горски плодове към палачинките, сложете резен краставица или домат върху сандвич със сирене, добавете зеленчукови гарнитури към пицата, нарежете зеленчуци, където е подходящо - от паста до котлети, гювечи и до разбити яйца за омлет.

 

2. Дръжте продуктите си на видно място

Поставете плодовете и зеленчуците на масата в красива ваза или на видно място в хладилника, за да е по-вероятно да ги изядете.

 

3. Опитвайте нови неща

Когато отидете в магазина, купете плод или зеленчук, които обикновено не купувате. От него можете да приготвите ястие, което не е от обичайното ви меню. Ще ви бъде забавно.

4. Станете вегетарианец за един ден

За един ден в седмицата (или повече) се откажете от месото и всеки път гответе ново вегетарианско ястие за вечеря.

5. Не похапвайте тестени изделия на крак

Опитайте да вземете със себе си на работа или дръжте под ръка пресни или сушени плодове, тънко нарязани моркови или чушки като лека закуска.

За да получите най-голяма полза, стремете се към разнообразие. Яжте много различни плодове и зеленчуци във всички цветове на дъгата. Така ще сте сигурни, че получавате разнообразието от хранителни вещества, от които тялото ви се нуждае, за да остане здраво, препоръчват диетолозите.