Неделя, 28 Апр 2024
    
Бургас Общество

Тодор Тодоров, Фондация „Гордите българи“: Без подвига и саможертвата на Левски България нямаше да я има

  02.03.2024 16:50  
Тодор Тодоров, Фондация „Гордите българи“: Без подвига и саможертвата на Левски България нямаше да я има

Поклон. Младият мъж мечтае да издигне паметник на Апостола в Бургас

Дона МИТЕВА

Младите хора са онези, които дават надежда на поколенията не само за продължаване на рода, но и за съхранение на традициите, историческата памет и най-вече родовата. С такъв млад човек се срещаме в wниверситет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас. Тодор Тодоров учи там „История и философия“. Преподавателите и състудентите му го познават като родолюбeц, краен почитател на делото на Васил Левски. Освен това младият мъж се гордее, че е бургазлия:

„Да, 

 

четвърто поколение бургазлия

 

 съм. Предците ми идват от Одринска Тракия и се заселват в квартал „Победа“. Къщата ни, в която живея и до днес, е завършена през 1920 година. Прадядо ми Сотир е първият кмет на „Победа“. Той е учил децата си, че когато ти направят злина, трябва да отвърнеш с добрина. По майчина линия родът ми е от Пазарджик, дядо ми е служил 26 години на Родината, а неговата прабаба Варда е помагала на тайните комитети. Георги Бенковски е отсядал в тяхната къща, а Васил Левски се е криел в пещите им от заптиетата“, очертава корените си младият бургазлия, които наистина му дават основание да бъде от онези българи, които гордо вдигат знамето на Родината. Но същевременно е и здраво стъпил на земята, познаващ добре реалността и ежедневието у нас.

Макар с усилие, признава фактите такива, каквито са: „В наши дни е много трудно да си родолюбец, когато живееш в меркантилни времена без ценности и добродетели и когато материалното доминира над духовното. Държавата ни е окупирана – на „вид“ от българи, а по убеждение чуждопоклонници. Освен че трябва да се борим с прогнилите институции, човек се бори и със заспалото общество.

 

Има изкривяване на идеалите

 

 Те са с цел придобиване на дивиденти и влияние. Имам предвид политически партии, научни работници и медии. Вместо да се търси най-доброто за страната ни, се пропагандират чужди идеологии“, изразява мнението си младежът. Това, което го заобикаля обаче, в никакъв случай не му пречи заедно с приятелката си да създаде Фондация „Гордите българи“ и да развива дейност чрез нея.

„Имаме голяма подкрепа от преподавателите и много от студентите. Най-вече има две дами, на които дължим голяма благодарност – декана на Факултета по обществени науки проф. Румяна Папанчева и проф. Диана Радойнова, които много ни подкрепят“, разказва студентът.

Фондацията са я създали с основна цел:

 

Изграждане на паметник на Васил Левски в Бургас

 

 „Ние сме убедени и вярваме, че Апостола заслужава достоен за живота и делото му паметник. Искаме да оставим за поколенията напред този израз на благодарност и признателност. Защото без подвига и саможертвата на Левски България нямаше да я има.

Но фондация „Гордите Българи“ не е основана само с тази цел, а да възражда българския дух и традиции, с всякакви родолюбиви дейности. За всяко следващо поколение да помни, никога да не забравя кои сме ние и колко велик народ сме“, разпалено говори младежът.

Избрали сме паметникът на Апостола да бъде изграден с дарителски средства по 2 причини: Първо, за да се събуди обществото, да го обединят в една обща благородна кауза, за да се гордее всеки, че е дал своя принос, за да стане възможен паметникът, и второ: „Не искаме различни партии и формации да си припишат заслугите за построяването, а досега толкова години никой от тях да не е подел такава инициатива. Паметникът ще бъде с внушителни размери и няма да е просто фигура, а цяла композиция. Сумата на пръв поглед не е никак малка, но вярваме, че с общи усилия ще успеем. Затова и създадохме дарителска сметка, за да бъде всичко ясно и прозрачно“, казва Тодор Тодоров и подчертава: „Левски е с основна заслуга за нашето освобождение и оцеляването ни като народ. Той създава БРЦК с цел – освобождението на България от османско робство. Организацията му е била на световно ниво. Вдъхновил е много велики личности за революция със своя ум, проницателност и готовност за саможертва в името на Родината.“

В навечерието на Националния празник насочваме разговора към

 

датата Трети март

 

 

 и нейното място в паметта и живота на редица поколения българи: „Нашето мнение е, че има голямо изкривяване на историческите факти. Не можем да отречем помощта на Русия  за Освобождението и не трябва това да се изтрива от националната и историческата ни памет. Небивалиците, които се пропагандират, са политически прийоми, заради войната между Русия и Украйна.Трябва да се има предвид, че нашата политическа „класа“ е зависима от политиките на „великите сили“. Да не забравяме, че нашите „приятели“ англичаните са подкрепяли и са си „затваряли очите“, когато по нашите земи се е проливала невинна кръв, както те са проливали кръв в Индия. А сега те говорят за човечност и човешки права!“, прави исторически препратки Тодор.

„Ергенът“, „Един за друг“, „Кухня от ада“ и какви ли не реалити шоута пълнят разговорите на младите хора, част от които търсят своите съвременни герои за подражание, но не печелят такива като Тодор: „Факт е, че

 

сегашното младо поколение не е възпитано в родолюбие

 

Основна роля за това имат на първо място родителите, държавата в лицето на Образователното министерство и преподавателите. Позволява се на всеки втори да пише учебници и помагала с „изкривена история“ и с цел печалбарство. И тук отново говорим за заличаване на родовата ни памет“.

Студентът признава, че често възникват спорове между него и преподавателите му за това колко стара и велика е нашата страна. Това с колко българите са допринесли за културния цивилизационен свят. „Другите ми спорове са свързани с нашето възраждане, за приноса на нашите възрожденци в световен мащаб – Левски, Ботев, Раковски, Отец Паисий и др. И не на последно място, спор за това, че те отричат, че е имало робство (безправие, масови екзекуции, насилствено помюсюлманчване и всякакви зверства срещу българския християнски народ)“,обяснява бъдещият историк.