Събота, 27 Апр 2024
    
Любопитно

Март започва с валежи

  01.03.2024 11:55  
Март започва с валежи

В първите дни на метеорологичната пролет времето ще е с неустойчив характер – ще има повече облаци, валежи от дъжд и сняг в планините и температури над обичайните.

В първия ден на месеца страната ни попада във валежната зона на циклон от Средиземноморието. В хода на денонощието ще е облачно, с прекъсвания ще има валежи от дъжд в Западна и Централна България, по-напоителни в крайния Югозапад. Сняг ще падне в планините, но на височина над 1800 метра. Ще духа умерен вятър от юг-югоизток. Дневните температури ще са между 12 и 17 градуса.

Сходна обстановка се очертава и в събота. Ще бъде облачно с валежи от дъжд, които през нощта до обяд ще са на повече места в западната половина на страната. След това, в часовете следобед, не е изключено да превали и на места в източните райони, но в незначителни количества. Привечер от югозапад ще започне разкъсване на облачността. Ще е относително тихо, с температури от 9 до 14 градуса.

В неделя призори в равнинната част на страната ще има условия за понижена видимост. Денят ще е тих, облачността ще се разкъсва, на повече места - в западната половина на страната. В часовете следобед ще има краткотрайни превалявания в Стара планина и в масивите на югозапад, както и в някои райони около тях. Дневните температури ще са в интервала 12-17 градуса.

Последният почивен ден от поредицата около националния празник (понеделник) ще е с мъгли сутринта, слънчев около обяд с температури между 13 и 18 градуса и с увеличаваща се облачност до вечерта.

В резултат на поредица средиземноморски смущения, в периода 5-7 март дните ще са облачни с валежи, в отделни точки на Южна България – в значителни количества. В по-високата част на планините в Западна България ще падне обилен мартенски сняг. Дневните температури ще са в интервала 10-15 градуса.

Източник: Нова ТВ