Събота, 27 Апр 2024
    
Спорт

Недоволство в спортните среди от финансиране на определени клубове

  01.03.2024 15:52  
Недоволство в спортните среди от финансиране на определени клубове

Георги РУСИНОВ

 

Недоволство в бургаските спортни среди се заражда заради финансирането на определени клубове от бюджета на Община Бургас. Представители на 24 клуба са се подписали в общо писмо, с което изказват притесненията си от раздаването на „пари на калпак“. Изказва се и недоволство, че докато 7 клуба и един плувец получават допълнително финансиране, в същото време са повишени и таксите за използването на общинските спортни бази, което убивало масовостта в спорта.

„За пореден път, въпреки новия състав на Общинския съвет и въпреки заявеното, че ще се работи по нов начин и няма да се раздават така средства, ставаме свидетели на раздадени стотици хиляди левове за подпомагане на определени клубове или хора, защото „това е реклама за града“, или „да им дадем, че ще фалират“, а посочените суми не фигурират в Наредбата за финансово подпомагане на спортните клубове“, пишат в писмото недоволните.

Така, според тях, по неясен и несправедлив начин са раздадени 490 000 лева на ФК „Черноморец“, 130 000 лева на ФК „Нефтохимик“, 250 000 лева на ВК „Дея спорт“ и 90 000 лева за женския им състав, 250 000 лева за ВК „Нефтохимик 2010“, 250 000 лева за БК „Черноморец“, 80 000 лева за ХК „Фрегата“ и 70 000 лева за Цанко Цанков.

„Напомняме, че освен тези пари, Община Бургас е разпределила за 2024-а по Наредбата за финансово подпомагане 113 608 лева за 9 футболни клуба, 31 203 лева за 4 волейболни клуба, 39 253 лева за 3 баскетболни клуба, 17 614 лева за 2 хандбални клуба и 35 679 лева за 7 плувни клуба. Ние сме „за“ това да се награждават подобаващо заслужилите отбори и спортисти, но кой и по какъв начин определи, че това са представителните клубове и спортисти на Бургас и точно те трябва да получат допълнително финансиране?“, посочват още представителите на различни отбори.

Те настояват посочените суми да бъдат отменени и спешно да се изработи нова Наредба за поощряване и подпомагане на спорта в Община Бургас, в която да бъдат определени приоритетните за града спортове, ако ще има такива и да бъдат заложени точно и ясно всякакви такива суми и параметри за поощрява и награда. Дават се и различни примери като „държавен шампион колективен спорт с до или над 10 участващи отбора в елитна група“ и т.н.

„Списъкът трябва да бъде одобрен след обществено обсъждане със заинтересованите страни. Категорично се противопоставяме на раздаването на пари за професионални спортни клубове, за да продължават да съществуват. Същите клубове развиват и аматьорски спорт и заради това те ще продължават да съществуват, защото са клубове в името на спорта и най-вече развитието на децата. Очакваме да изготвите предложената от нас Наредба и да насрочите обществено обсъждане“, завършва писмото.