Събота, 27 Апр 2024
    
Бургас

След Синята зона идва и Червена в супер центъра на Бургас, паркираме по два лева в нея

  13.02.2024 17:10  
След Синята зона идва и Червена в супер центъра на Бургас, паркираме по два лева в нея

Ще избягват ли по-скъпото паркиране в червена зона шофьорите и как това ще се регулира


Силвия Шатърова

 

След синята и зелена зона ще влезе и червена зона за супер центъра на Бургас. Това са част от подготвяните промени в  Наредбата за кратковременното пакрине, която ще бъде публикувана за обсъждане и се очаква да влезе в сила от началото на летния сезон.

Това стана ясно по време на кръгла маса „Модерният град-съвременнин тенденции в паркирането за сигурен, функционален и зелен град“, която бе организирана по идея на председателя на Общинския съвет Михаил Хаджиянев, а нейн модератор бе председателят на транспортната комисия Евелина Михалева. В нея взеха участие експерти, които предлагат решения за по-удобно разплащане и предоставиха чуждия опит за справяне с проблема.

Евелина Михалева и Михаил Хаджиянев, по чиято идея бе срещата

 

Според директора на ОП „Транспорт“ Пламен Димитров- бъдещата „червената зона“ ще обхваща идеалният център на Бургас, в нея ще влязат улиците „Сан Стефано“, „Христо Ботев“, по „Фердинандова“ до „Гладстон“, улица „Иван Вазов“, Гаровия площад, „Булаир“ и през „Цар Симеон 1“. По два лева на час ще се паркира в обхвата на червената зона, като престоят в нея ще е с право само до три часа. Цените ще бъдат адаптирани в начините за разплащане през мобилните приложения.

Пламен Димитров-директор на ОП"Транспорт"

 

Няма да има промени за живеещите с електронни стикери по местоживеене, за тях ще се премахнат подзоните и те ще могат да паркират в по-голям район.
Идеята е да се ограничи притокът на коли в центъра на  града, който е задръстен. 

По стар български обичай обаче се очаква да се избягва обхвата на червената зона и колите ще навлязат в съседната синя зона, за да се преодолее по-скъпото заплащане, което ще доведе до колизии и  поетапното й разрастване, предричат бъдещето запознати и препатили.

Според новата наредба ще има обикновени служебни паркоместа и нови  с непрекъснат режим-24/7. За тях търговци, ресторантьори, хотелиери и собственици на игрални зали, които са техните ползватели ще плащат около 500 лева на месеца за служебно паркомясто.

Според подготвяните промени зелената зона вече ще е целогодишна, но с лятно и зимно работно време, районът около Гъбката и хотел „Приморец“ влиза в обхвата й. Зелена зона  ще има в района и около Турското консулство. Там практиката сочи, че през лятото паркират коли от Ямбол и Сливен и живеещите не могат да си ползват паркоместата през почивните дни. Така целият „Лазур“ ще бъде присъединен към Зелената зона,  като след това тя ще обхване улица „Гурко“ и Цар Симеон I“.

Синята зона ще бъде разширена във Възраждане, като ще се включи района между "Гладстон" и бул. "Мария Луиза", както и между "Княз Борис I" и "Васил Левски".

През тази година се мисли за строежа на многоетажни паркинги, паркингът на  „Гурко“ е  предвден да стане многоетажен,  за подобен се мисли и в района на бул.“Мария Луиза“, който в терен на НКЖИ. Преди две години от община Бургас направиха проучване за няколко точки в града и се оказа, че жителите на съседни кооперации желаят зелени площи, а не многоетажни паркинги върху общински зелени площи.

„Община Бургас и Общински съвет работим за съвременна градска среда, стараем се да намерим модерин, разумни за хората решения, но не бива да забравяме, че общинските блага ни поставят в ситуация на споделена отговорност. Трябва да се съжителстват много хора и да се уважаваме един друг без да си пречим“, заяви председателят на Общинския съвет  Михаил Хаджиянев.

„Не искам живота на хората в Бургас да бъде под стрес, в Бургас се съобразяваме с географски показатели на уличната мрежа. Имаме доста еднопосочни улици,  въпреки синята и зелена зона паркоместата са недостатъчни“, заяви Михалева. Тя изнесе данни, че 2023 годна 9 014 са новорегистрираните автомобили, като в това число не влизат колите на украински бежанци, както и тези на жители на други населени места, които живеят в Бургас, но не са с адресна регистрация тук.