Събота, 27 Апр 2024
    
Общество

Почитаме паметта на легендарен светец и голям мъченик

  11.02.2024 09:45  
Почитаме паметта на легендарен светец и голям мъченик

На 11 февруари почитаме паметта на свещеномъченик Власий и на мъченик Георги Софийски Нови.

Свещеномъченик Власий бил епископ на град Севастия в област Кападокия, Мала Азия (днес град Сивас в Източна Турция).

Учил за лекар и като християнин предлагал услугите си безплатно на болните. С това той учел хората на любов към Бог и ближните.

По време на жестокото гонение при Диоклетиан в града почти не останали християни. Сам Власий се оттеглил в една пещера в близката планина. Там само дивите зверове били свидетели на неуморните му молитви и строго въздържание. С голяма любов Божият угодник посрещал дивите животни и се грижел за тях, затова и сега се почита като закрилник на животните.

Свети Власий умрял след нечовешки мъчения в 316 г. при император Лициний.

Новомъченикът Георги Софийски, наречен Нови

за разлика от древния мъченик Георги, се родил в градеца Кратово (сега в Република Северна Македония) от родители българи - Димитър и Сара, в края на XV век. Те го научили на вяра и грамотност, усвоил и занаята златарство. А когато останал без баща, даровитият и умен юноша отишъл в София да търси прехрана.

Там някои мюсюлмани поискали да го спечелят за своята вяра, но Георги, макар да бил само на 18 години, със своите умни въпроси и отговори засрамил своите противници. Тогава те решили, че този младеж е опасен и насила трябва да бъде потурчен. Отвели го при съдията и с негово нареждане Георги бил затворен в тъмница.

Свещеникът, в чийто дом Георги пребивавал и при когото се изповядвал, успял да се добере до него, за да му вдъхне твърдост в мъченичеството. Когато бил повикан пред съда, мъченикът се защитил достойно, но съдията не бил в състояние да го защити от своите разярени едноверци и им го предал. Те повели Георги към градския площад, където наклали голям огън, в който хвърлили мъченика с вързани ръце. Това станало на 11 февруари 1515 г.

 

Източник: БТА/Проф. Иван Желев   

 


Любопитно
Общество
Бургас Общество
Общество