Събота, 27 Апр 2024
    
Мнения

Водещ социолог: Избори 2 в 1 няма да има

  10.02.2024 10:28  
Водещ социолог: Избори 2 в 1 няма да има

Ротацията е абсолютно нов формат в българската политика и ако наистина тя се осъществи, нарастват и шансовете да се осъществят и следващи ротации и да се изкара 4-годишен мандат. Това коментира в студиото на „Денят започва с Георги Любенов“ социологът Боряна Димитрова.

Тя изтъкна четири аргумента за това и допълни, че ротация в правителството ще има.

„Европейските избори са по-слабо интересни за хората. Отделно встрани загрява политическото движение „3 март“. За него евроизборите не са пряка цел. Имат значение за бъдещето на няколко евродепутати. Но ако има и национални избори, това ще е подарък за „3 март“ да се включат в политическата игра на друго ниво. Третият аргумент са Шенген и еврозоната. Заради тях бе създадена сглобката. Ако има и национални избори, това ще е отлагане на тези цели. Четвъртият аргумент е свързан с попълването на регулаторите, което е непосредствено предстоящо и много важно“, изреди Димитрова.

По думите й „стрелите в сглобката“ са започнали още от преди този финален един месец и коалиция е обречена на вътрешно напрежение, защото част от партиите, които са вътре в нея (ПП-ДБ), имат съвсем ясен дневен ред – да стеснят сферата на влияние на ГЕРБ“.

Димитрова нарече неудачно искането на „Продължаваме промяната“ Николай Денков да стане външен министър при ротацията.

„Аргументът, че им трябва външното министерство, за да се чува гласът на България в чужбина, е неподходящ. Във външната политика трябва да се чува гласът на България, а не на конкретна партия“, коментира Димитрова.

ПП осъзнават, че не са добре представени в чужбина, и то преди евроизборите за разлика от ГЕРБ, които имат политическо семейство – ЕНП. Същото се отнася и за ДБ, с изключение на ДСБ, които имат евродепутат – Радан Кънев, посочи социологът.

„Затова и ПП търси сега излаз в чужбина, но той трябва да стане през партии, а не през външното министерство“, посъветва социоложката.