Понеделник, 29 Апр 2024
    
Мнения

Реакциите от политическата сцена след поемането на властта от служебния кабинет

  09.04.2024 11:35  
Реакциите от политическата сцена след поемането на властта от служебния кабинет

Реакциите от политическата сцена не закъсняха, след като служебният кабинет „Главчев“ положи клетва. Това стана на извънредно заседание на Народното събрание в присъствието на държавния глава Румен Радев и на вицепрезидента Илияна Йотова.

Президентът заяви, че с подписването на указа се слага край на един провален политически експеримент – "така наречената сглобка". Това каза той Румен преди служебният кабинет „Главчев“ да положи клетва.

Г-н Главчев с неговия екип не трябва да допускат никакво съмнение, че изборите няма да бъдат честни, заяви президентът Радев.




Задачата на служебния кабинет е да проведе честни и прозрачни избори. „Не трябва да забравяме, че имаме парламент, който работи и много закони трябва да се приемат“, добави президентът преди клетвата на служебния кабинет в пленарна зала. 

Според Радев стои въпросът за отговорността. „Отговорността категорично не е моя, а на г-н Главчев и на този работещ парламент“, 

По думите му той не би оставил Калин Стоянов като министър, ако трябвало да назначи служебното правителство.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че според него "доминира старият кабинет, кабинетът Денков - Габриел, особено с такива знакови министри като Гвоздейков, Вътев, зам-министрите, които са всичките назначени по онова време от ПП."



Според него има 3-4 нови имена.

По думите му лидерите на ПП-ДБ се опитват да вменяват вина, че някой друг е виновен. "По време на двете седмици преговори нито веднъж по темата правителство и споразумение никой от ДПС не се е намесил, освен по темата 160 души за гласуване, сиреч тези регулатори, които са със 160 гласа", каза Борисов.

Борисов след клетвата на служебното правителство: Виждам, че доминира кабинетът „Денков-Габриел“

Той заяви, че след като е поставил въпроса за компромисите в отбраната, енергетика, финанси е можело да направят съвсем различно нещо - служебно правителство с финансов министър Василев и външен министър Мария Габриел. "Това служебно правителство можеше да изглежда по съвсем различен начин - тези два месеца да използваме в преговори и след изборите да се направи едно истинско коалиционно споразумение", каза Борисов.

Съпредседателят на парламентарната група (ПГ) на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Кирил Петков сподели, че е притеснен от факта, "че нещо много бързо започваме да се връщаме към мутренските времена".



Вече имаме фактически писмени сигнали, че главният прокурор лично е заплашвал главния секретар – това не звучи като европейска държава, посочи Петков. 
Някакъв часовник "се развява", за да се покрие едно нещо много по-страшно - прокуратурата отново се използва като бухалка, коментира Петков в отговор на въпрос продължават ли да подкрепят Живко Коцев, въпреки разкритията от последните дни и изтекли в публичното пространство снимки. 

„Имаме политически служебен кабинет. За нас това е кабинет на ГЕРБ, начело с министър-председател Главчев е ясно, че не можем да говорим за независим кабинет“. Това заяви Корнелия Нинова след клетвата на служебното правителство.


По думите ѝ сбърканите промени в конституцията са довели до тази ненормална ситуация.

„Нека да е ясно, че отговорност за тези промени носят ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС, които гласуваха тези промени в конституцията“, подчерта Нинова.

В навечерието сме на избори, на нещо, за което предупреждавахме, че ще ни доведе до конституционна криза, и, ако бъде избегната към днешна дата, ще е с цената, че служебното правителство ще бъде ярко "овладяно от сегашните управляващи". Това коментира в кулоарите на парламента народният представител от "Възраждане" Цончо Ганев след полагането на клетва на служебния Министерски съвет, назначен от президента Румен Радев.

Имаме изключително "балансирано правителство към момента – между ГЕРБ-ДПС и "Продължаваме промяната-Демократична България", защото от кабинета "Денков" остават четири ярки лица и оттук нататък е ясно, че това правителство ще изпълнява това, което изпълняваше редовното, добави Ганев.

"Възраждане" като политическа сила нямали доверие в това какво предстои да свърши това правителство, нямали доверие и във вътрешния министър, стана ясно от думите на Ганев.

Председателят на ДПС Делян Пеевски пък заяви, че в служебния кабинет има много хора от ПП, "за другите е рано да съдим, нека да им дадем време да се докажат", каза Пеевски.




"Такова чудо не се е случвало никога в държавата - планини от кеш, партия на пудела, това красиво същество носи пачки към господарите си, които ги видяхме на снимките кои са", каза той. Пеевски запита журналистите дали са видели някой от ДПС или ГЕРБ. Според него целият елит на ПП-ДБ е на тези снимки.  

Той заяви, че се надява прокуратурата да не прикрие нещата и цялата истина да излезе наяве.


Анкета

Мнения

Мнения Общество
Пеевски отговори на Петков: Той е като един пудел, който ще драска по вратата на Борисов в Банкя
  26.04.2024 11:46      

  Председателят на ДПС Делян Пеевски отговори на Кирил Петков. По-рано Петков заяви,