Вторник, 30 Апр 2024
    
Бургас Крими

За пръв път: ОДМВР-Бургас отчете работата си пред Общински съвет – Бургас

  30.01.2024 09:57  
За пръв път: ОДМВР-Бургас отчете работата си пред Общински съвет – Бургас

Георги РУСИНОВ

 

За пръв път Областна дирекция на МВР-Бургас отчете работата си пред Общински съвет – Бургас. Директорът старши комисар Емил Павлов се похвали с повече разкрити престъпления спрямо предходната 2022-а. 1215 са за 2023-а, а за миналата преди нея – 984.

Полицейският началник изнесе данни за отделните райони. Най-много престъпления в обхвата на Първо Районно управление са регистрирани в ЦГЧ – 585.

Във Второ са 651, като най-голямата част от тях са в комплексите „Славейков“ и „Братя Миладинови“.

Четвърто Районно е регистрирало 435, като очаквано най-голям процент от тях са в най-големия бургаски комплекс „Меден рудник“. В Пето са 565. В „Изгрев“ са най-много, следвани от „Зорница“ и „Лазур“.

Най-много са кражбите, следвани от измамите и не на последно място грабежите.

„23 грабежа са регистрирани, разкрити 19 за 2023-а. При кражбите има намаление със 7% и се наблюдава увеличение при разкриваемостта – 49%, спрямо 36%. За 2023-а имаме 61 измами, спрямо 47 –  през 2022-а“, обясни директорът на ОДМВР-Бургас.

Има увеличение в престъпленията, свързани с наркотици – 253, 213 – през 2022-а, но старши комисар Павлов посочи, че това се дължи на по-голямата активност на служителите в дирекцията. Той похвали полицаите от Четвърто Районно управление, които са постигнали най-добри резултати в борбата с дрогата.

„Независимо от добрата разкриваемост целта ни е недопускане на престъпления срещу собствеността – кражби, грабежи, измами. Затова ще насочим усилията си към превенцията.

Предприели сме няколко инициативи по отношение на лицата, управляващи шумни моторни средства. Изградили сме алгоритъм за спиране от движение. Над 300 са спрени вече. Има недоволство, но за нас е най-важно жителите на Бургас да са спокойни. Затова не можем да допуснем отделни единици да притесняват хората.

Друга инициатива е за ограничаването на тютюнопушенето сред подрастващите. Над 400 протокола има за предупреждение към родителите. Ще продължим работа и тази година.

Друг приоритет е притежанието и разпространението на наркотици. Употребата на друсания чай и на другите синтетични наркотици отключват психични заболявания. Един такъв случай завърши фатално.

Домашното насилие е още един приоритет. Ето само вчера имаме три случая“, завърши отчета си директорът на ОДМВР-Бургас.

Някои от общинските съветници и администрацията повдигнаха въпроси свързани с чуждестранните полицаи и засиленото полицейско присъствие по време на празниците.

Старши комисар Павлов отговори, че към момента няма необходимост от полицаи от други държави, тъй като се справят с ресурса, който дирекцията има. Отделно от това през летния период се командироват и служители от вътрешността на страната. По отношение на засиленото полицейско присъствие с кучета и автомати, директорът бе категоричен, че е допринесло за превенцията по време на празниците. За съжаление гражданите продължавали да не бъдат активни и да подават сигнали, за което старши комисар Павлов апелира обществеността.

На въпрос относно балоните, които тийнейджърите дишат, той обясни, че извършват съвместни проверки с РЗИ-Бургас. Попитан от зала, старши комисарят отговори, че сред нарушителите, за които изнесе данни има и служители на дирекцията, като някои от тях дори са уволнени дисциплинарно. За районно управление в Сарафово още е рано да се говори, заключи той.

„Благодаря на старши комисар Павлов и комисар Николаев. Това може да стане добра традиция. Може всяка година да го правите веднъж този отчет. Сигурен съм, че следващият път ще са по-подготвени съветниците. Благодаря за работата и партньорството с полицията. То дава добри резултати. Нека Бургас стане още по-привлекателен за хора отвсякъде заради сигурността, която осигуряваме взаимно“, заяви кметът Димитър Николов.

След отчета на полицията и комисар Николай Николаев, директор на РДПБЗН-Бургас изнесе доклад за 2023-а. 


Анкета

Мнения

Мнения
Пеевски за президента: Диктатурата му свърши, изкарах го от комфорта на уютния му кабинет
  29.01.2024 15:47      

Не мога да разбера прибързания отговор на прокуратурата по това, което прочете - едно съобщение в