Събота, 27 Апр 2024
    
Бургас

Ще стане ли висшето образование безплатно

  29.01.2024 17:12  
Ще стане ли висшето образование безплатно

Днес качваме на обществено обсъждане предложение за промени в Закона за висшето образование, с които отпадат таксите за обучение на студентите и докторантите държавна поръчка, каза премиерът Николай Денков пред журналисти в Министерския съвет. Остават таксите за обучение за студентите в платена форма, добави премиерът.

Съответните разходи за обучението ще бъдат осигурявани от държавата, каза още Денков. По такива промени се работи от няколко години, уточни той. Основното в момента е да сме сигурни, че няма умен младеж в България, който иска да учи в университета и не може да го направи, защото трябва да плаща такси, коментира премиерът.  Част от разговора беше също, че тези мерки трябва да бъдат допълнени и с мерки за още по-стриктно спазване на критериите за качество, допълни той.

По-рано от правителствената пресслужба съобщиха, че кабинетът предлага да отпаднат таксите за обучение на студенти и докторанти в държавните висши училища, приети в местата, които държавата субсидира. За целта ще бъдат инициирани промени в Закона за висшето образование.

Образованието винаги е било национален приоритет, а с последните промени в Конституцията на Република България е обявено за национална ценност. Отпадането на таксите ще улесни достъпа до висше образование на всички български граждани, независимо от техния социален статус и финансови възможности, се посочва в съобщението на пресслужбата на кабинета.