Неделя, 28 Апр 2024
    
Бургас Любопитно Средец

Дико от Драчево на чай при Симеон Сакскобургготски

  28.01.2024 11:24  
Дико от Драчево на чай при Симеон Сакскобургготски

Дона МИТЕВА

Един млад и амбициозен човек – Дико Димитров, който открито говори и популяризира ромската култура и служи за пример не само за младите роми от средецкото село Драчево, но и в цялата страна, бе поканен на чай от Симеон Сакскобургготски.

Историята започва с това, че в навечерието на ромската нова година младият фотограф, който също има и собствен канал в Youtube, за да популяризира ромската култура, бе на гости в студиото на една от националните телевизии.

„Оказа се, че Негово величество е гледал интервюто ми по телевизията. И ме покани на чаша чай.

Говорихме много за религия, за младите хора, за интеграцията на ромите. Нищо политическо, никакви проекти. Просто светски разговор. Но за мен беше неповторимо преживяване, още съм под емоцията на тази среща. Това е единствената ми среща с монарх. Неповторимо преживяване. Аз му подарих библия, все пак не се ходи с празни ръце на гости“, разказа Дико за „Черноморски фар“.

Младият фотограф е споделил още с царя, че възнамерява да направи своя изложба в Средец през пролетта. Сакскобургготски е обещал да присъства лично на откриването ѝ.

С усмивка Дико сподели, че заради срещата му се е наложило да смени изцяло стайлинга си.

„От абитуриентския бал не бях обличал костюм, но сега просто нямаше как – етикетът изисква да бъда на ниво – облякох“, призна си Дико.

Дико Димитров Йорданов е роден в Драчево, завършил е средно образование в Средец и висше – археология и педагогика в Софийския университет. Работи и живее в столицата, но обича често да се връща в родното село. Има прекрасен контакт с младите роми от там и им служи за пример. Деликатно ги напътства да се образоват.


Анкета

Мнения

Мнения Общество
Закрила на детето: Съсед е подал сигнал през 2021 г. срещу Габриела Славова
  27.01.2024 08:51      

Съсед е подал сигнал срещу Габриела Славова още през 2021 година. "Сигнал от г-