Петък, 26 Апр 2024
    
Мнения

Делян Пеевски за отсъствието на Румен Радев на клетвата в КС: Без значение

  26.01.2024 12:46  
Делян Пеевски за отсъствието на Румен Радев на клетвата в КС: Без значение

Не го е решил той, а Корнелия Нинова, разкри депутатът

"Без значение. Той е просто един гост" - така лидерът на групата на ДПС в парламента Делян Пеевски коментира решението на президента Румен Радев да не присъства на клетвата на новите конституционни съдии Десислава Атанасова и Борислав Белазелков.

Попитан дали решението да не отиде е лично на президента той каза: "Не. На госпожа Нинова е. Както сама тя разказва как го е завела в президентството. Това са разкази, които разказва по кулоарите - как го е взела с мръсни кубинки и го е закарала този, да не казвам какъв, направила го е президент, за което съжалява, защото това е наказание за България".

На въпрос защо мандатът на новите съдии е девет вместо седем години той отговори лаконично: "Нашите юристи така смятат, че е правилно, така пише в конституцията".

Президентът Румен Радев атакува в Конституционния съд избора на двамата нови съдии. Същото направи и опозицията в парламента - "Възраждане", БСП и "Има такъв народ". Становище против избора на Атанасова и Белазелков изразиха и от Висшия адвокатски съвет. "Адвокатите са за това - да защитават клиентите си. Аз се изненадвам, че те въобще се изказват по тази тема. Все едно ние да се изказваме дали те да си вземат някой клиент", посочи той и добави: "Да си защитават клиентите. Според мен трябва да има ясно разделение кой с какво се занимава с тази тема. Ако адвокатите имат желание да си изкажат мнението в парламента, да се кандидатират, да станат депутати, да могат да гласуват, да се изказват и да си казват мнението в тази сграда".

Относно казуса "Чаталджа" той обясни: "Нищо не ме притеснява. Виждам, че в момента министър Василев е жертва на атака от съмнителни сайтове на лица, които записваха посолства, и след това на колеги, които ги тиражират и въртят, медии, собственост на олигарси". На въпрос кой стои зад тази атака Пеевски отговори: "Според мен тези олигарси, които притежават медии в България. То остана един".

Пеевски отново обясни, че ще зададе питане до прокуратурата за това докъде са стигнали разследванията, свързани с президента. "Ще направим питане да проверим на какъв етап са и дали са скрити, покрити или заровени някъде. Аз нищо не знам, просто ще попитаме - казусите са публични", каза той.

"Антикорупционният фонд според мен, ако наистина ще работи, защо толкова години не свърши нещо и не разпита тези касиери?", попита депутатът. Преди дни от там поискаха той да бъде разпитан във връзка с твърденията му, че "президентството е тъмна институция с много кеш".

"В мига, в който съм го видял, почнах да говоря", отговори той на въпрос кога е разбрал това за президентската институция.


Анкета

Мнения

Бургас Мнения
Михаил Хаджиянев: Правилникът за работа на Общински съвет ще е по-добър от стария
  25.01.2024 14:30      

Георги РУСИНОВ   Правилникът за работа на Общински съвет – Бургас е ср