Събота, 06 Апр 2024
    
Несебър

Несебър отбеляза Богоявление

  06.01.2024 15:00  
Несебър отбеляза Богоявление

Днес  богоявленският кръст в Несебър бе спасен от Стоян Вълчев, 28 годишен, от Несебър. Във водите на морето, за да изпълнят православната традиция, се хвърлиха 45 мъже и момчета на различна възраст.

 И тази година Йордановден бе почетен от стотици несебърски граждани и гости, събрали се, за  да приветстват смелчаците, които дръзнаха  да се борят за кръста и да докажат вяра, мъжество и смелост.

„Пожелавам на имениците  здраве и късмет. Нека всички ние, гражданите на Несебър, да продължаваме да сме единни и целеустремени. Нека новата година бъде изпълнена с обич, топлина, мечти  и много успехи.“- пожела кметът Николай Димитров.

На 6 януари българският народ  отбелязва един от най-значимите църковни празници, прославящ  кръщението на Исус Христос във водите на река Йордан. Богоявление и .актът на  спасяването на символа на християнството са свързани с вярата в животворната и обновителна сила на водата и утвърждаване на ценностите и традициите на православната църква, предавани от поколение на поколение.

Тържественият богоявленски ритуал и тази година бе предшестван от  света литургия и литийно шествие, изпълнени от отец Петър – свещенослужител в несебърския храм „Св. Успение Богородично“.


Анкета

Мнения

Мнения
Не изхвърляйте в коша отминалото време
  05.01.2024 09:45      

Д-р Катя Пенева Семеен консултант   Д-р Катя Пенева е се