Петък, 05 Апр 2024
    
Бургас

„Радини вълнения“: Учители очакват трескаво конкурсите за директори

  05.01.2024 14:20  
„Радини вълнения“: Учители очакват трескаво конкурсите за директори

Дона МИТЕВА

Следновогодишно голяма част от гилдията на учителите е развълнувана заради това, че образователният министър обяви, че ще стартира бързо първите конкурси за директори на учебни заведения.

Приближените до сегашните временни директори или такива, които вече са преминали пенсионната възраст са тези, които са най-заинтересовани, защото за никого не е тайна, че има места, където подобни хора се ползват със завиден комфорт. Този комфорт със сигурност ще бъде загубен след смяната на шефа, защото новият ще се обгради със свои любимци.

По непотвърдени данни над 50 са директорските кресла в областта, които трябва да се сдобият с нови собствници. Но при положение че в цялата страна като първи транш конкурси се очаква да бъдат обявени около 160 и те трябва да са за всякакъв вид учебни заведения и от всички области, няма как всичките бургаски да се включат. В страната като цяло има около 640 поста, които трябва да минат през конкурс, защото са заемани от временно изпълняващи длъжността или такива в пенсионна възраст.

Въпреки това, част от тези, които вече са си заплюли да кандидатстват за вакантните директорски места са се записали на курсове, които услужливо се предлагат от частни фирми срещу скромна сума от около 1000 лева за присъствено обучение. Има и онлайн курсове, които да подпомогнат бъдещите кандидати за директорските постове да се справят с конкурса на ниво.

Зли езици в бургаски училища разказват, че даже предприемчиви техни колежки демонстрират суперсближаване и си ходят като сиамски близнаци с цел дори и при онлайн обучението – едната да е леко встрани, а другата основен играч.

Вещи предполагат, че като начало ще бъдат обявени около десетина училища от областта за първия транш на конкурса. Тяхната логика предполага, че това ще са места, където повече от три години длъжността директор се изпълнява от временно избран.

Намаляване на субективните критерии, повече практически задачи, насочени към придобити знания, видео и аудио записване. Това са част от правилата за конкурсите за директори на държавни и общински институции в предучилищното и училищното образование, утвърдени с Наредба №16, която е обнародвана в Държавен вестник.

До промените се стигна, след като МОН се съобрази с решението на Върховния административен съд и отмени участието на свой представител в комисиите по избор в общинските и държавни училища. Съгласно разпоредбите на Закона за училищното и предучилищно образование в тях ще се включват общо трима представители на регионалните управления на образованието, определени от началника на съответното РУО. Без промяна са останалите членове – представител на съответната общинска администрация, както и представител на обществения съвет в училището.

За да се ограничи субективният елемент, казусите ще бъдат предоставяни от МОН и ще бъдат генерирани в деня на съответния конкурс.

 


Анкета

Мнения

Мнения
Делян Пеевски, председател на ПГ на ДПС: Трябва да бъдем при хората и да работим за тях! Имаме силата и отговорността да го направим
  04.01.2024 08:58      

Скъпи приятели, депесари,  Политическото време ни изправя пред изпитания и предизвик