Петък, 09 Фев 2024
    
Бургас Любопитно

Как се вари ракия и може ли да е муза показаха в Етнографския музей

  10.11.2023 12:30  
Как се вари ракия и може ли да е муза показаха в Етнографския музей

Георги РУСИНОВ

 

Как се вари ракия и може ли да е муза? Това показаха нагледно днес в Етнографския музей. Директорът на РИМ-Бургас д-р Милен Николов продължава с интересните инициативи, свързани с традиционни за българския бит практики. След като успешно бе демонстрирано приготвяне на автентични традиционни ястия, сега дойде ред и на демонстрация по приготвянето за едно от най-любимите питиета на българина – ракията.

Д-р Николов разказа изключително интересни факти за ракията – кога се появява по нашите земи, как се консумира, какъв е произхода на думата и още (б.а. четете повече в следващия брой на „Черноморски фар“). По време на демонстрацията бе показана и технологията по варене на ракия, с важното уточнение, че от музея не сложиха джибри, а вода. Причината обяснява шеговито директорът на музея:

„Обадих се на моите приятели от „Митница Бургас“ да им кажа какво сме замислили, а те ми отговориха: „Моля те, не прави глупости“. Затова днес ще сложим вода вместо джибри, защото законите у нас са строги и ако сварим ракия в нелицензиран казан, то ще трябва държавата да го отнеме. А той е на музея. Сега след като приключим тук, ще пиша на Асен Василев, който твърди, че музеите не правят нищо, да види, че не е така“.

А защо пък ракията да е муза? Защо пък не? Д-р Николов бе поканил представителите на обществото на Бургаските поети да дегустират ракия, да замезят и да се вдъхновят и да направят едно „блиц стихоплетство“ по думите му. Така и стана, дори част от написаните на място произведения бяха прочетени пред присъстващите. Идеята на РИМ-Бургас е да събере творбите в една книжка, която да издаде, а надеждата е варенето на ракия и стихоплетството да се превърнат в традиция в двора на Етнографския музей.


Анкета

Мнения

Айтос Мнения
Васил Едрев: Имаме два проекта за паркинги в града и идея за буферен
  09.11.2023 13:27      

Георги РУСИНОВ   -Г-н Едрев, ще промените ли приоритетите си, или пр