Събота, 10 Фев 2024
    
Общество

Здравната комисия: Без карантина за COVID-19

  09.11.2023 16:55  
Здравната комисия: Без карантина за COVID-19

Ангелов: Ние сме следвали всичко онова, което правеше целият свят

Парламентарната комисия по здравеопазване прие на първо четене Законопроект за изменение в Закона за здравето, внесен от Министерския съвет на 8 септември 2023 г., с който се предвижда отпадане на COVID-19 от заболяванията, спрямо които се прилага задължителна изолация и карантина, предаде БГНЕС.

Министърът на здравеопазването Христо Хинков отбеляза, че в законопроекта се предвижда да остане възможно съгласно изискванията на чл. 61, ал. 3 от Закона за здравето министърът на здравеопазването по предложение на главния държавен здравен инспектор да може със заповед да разпореди задължителна изолация на лица, болни от и заразоносители на заразни болести извън изрично посочените по ал. 1, както и задължителна карантина на контактните с тях лица, въз основа на извършена оценка на съществуващия епидемичен риск от разпространението на съответната заразна болест.

Законопроектът е подкрепен от Националната здравноосигурителна каса, Българския зъболекарски съюз, Българския фармацевтичен съюз, Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и от Българската асоциация на зъботехниците. На заседанието на здравната комисия нямаше представител на Българския лекарски съюз, който да изрази становище по законопроекта.

Андрей Чорбанов от ПГ на „Има такъв народ“ каза, че ИТН ще подкрепи този текст, но по негово мнение той е безкрайно закъснял, тъй като по думите му „най-вече страдат училища от тези текстове“. „Смятам, че актът е закъснял и може би трябваше приоритетно да влезе малко по-рано в програмите, независимо че имаше други неща за решаване и че имаше избори“, заяви той.

Председателят на парламентарната здравна комисия Костадин Ангелов пък подчерта: „Ние сме следвали всичко онова, което правеше целият свят.“

Георги Гьоков от ПГ на БСП също отбеляза, че подкрепя законопроекта. Той, обаче, отправи въпрос към държавния здравен инспектор Ангел Кунчев дали това закъснение е създало някакви проблеми преди месеци, когато започна връщането на карантината, тъй като в медиите се появи преди месец информация за затворени училища. Кунчев отговори, че това не е създало съществени затруднения, но е увеличило процента на скритата заболеваемост.

Законопроектът беше приет единодушно със 17 гласа „за“ на първо гласуване.

С приемането на нормативния акт ще отпадне изискването определянето на задължителна изолация на лица болни от и заразоносители на COVID-19, както това в настоящия момент е регламентирано в чл. 61, ал. 1 от Закона за здравето. Не се очаква прилагането на проекта на Закон за изменение на Закона за здравето да доведе до необходимостта от допълнителни финансови и/или други средства за физическите и юридическите лица. С приемането на нормативния акт ще отпадне изискването за задължителна изолация на лица, болни от и заразоносители на

Ще отпадне изискването за определяне на задължителен срок на изолация и карантина на лицата, болни от и заразоносители на COVID-19, както и на контактните лица.

Проектът не въвежда изисквания, произтичащи от правото на Европейския съюз.

С 12 гласа „за“, 5 гласа „против“ и нито един „въздържал се“ беше прието решението за приемане на процедурни правила за условия и реда за предлагане на кандидати за подуправител на НЗОК, представянето и публичното оповестяване на документите и изслушването на кандидатите в Комисията по здравеопазване, както и процедурата за избора от Народното събрание.


Анкета

Мнения

Мнения
Борисов: ПП-ДБ ще срещнат сериозен отпор от нас в цифрите на Бюджет 2024
  11.11.2023 11:00      

Това каза лидерът на ГЕРБ във Велико Търново