Четвъртък, 01 Фев 2024
    
Мнения

Пеевски: ПРБ потвърди, че Руската църква е български храм

  01.11.2023 16:40  
Пеевски: ПРБ потвърди, че Руската църква е български храм

Прокуратурата потвърди, че храмът “Св. Николай Мирликийски” в София е български. Министърът на регионалното развитие Андрей Цеков незабавно да предприеме действия за връщането му на хората.

Това настоя съпредседателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски в специална позиция, огласена от пресцентъра на ДПС.

След оповестената днес информация за резултатите от проверката за статута на храма "Св. Николай Мирликийски", извършена от Върховна административна прокуратурата по сигнала, подаден от народните представители Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски и Ивайло Мирчев, съм удовлетворен от това, че се потвърдиха нашите обосновани предположения за това, че собствеността на храма е на българската държава, заяви Пеевски.

Очаквам министър Цеков незабавно да заведе дело за собствеността на храма. Като атакуват по съдебен път претенциите на руската държава към собствеността на църквата, българските институции ще защитят обществения интерес и храмът ще бъде отворен отново за хората, категоричен бе съпредседателят на ПГ на ДПС.

В сряда след проверка на прокуратурата стана ясно, че България е собственост на руската църква в София. 

Скандалът относно собствеността на църквата се разрази през септември, когато свещениците от руската църковна мисия в София бяха извикани в имиграционната служба на България. Връчена им бе молба да напуснат страната ни до 24 часа, тъй като представляват заплаха за националната сигурност. Става дума за игумена на мисията на Руската православна църква в София архимандрит Васиан, секретаря на мисията протойерей Евгений и служител на храма.

От ДАНС потвърдиха, че са наложени принудителни административни мерки „експулсиране", „отнемане правото на пребиваване" и „забрана за влизане в Република България" за период от пет години на трима чужди граждани.


Анкета

Мнения

Мнения
Пеевски: ПРБ потвърди, че Руската църква е български храм
  01.11.2023 16:40      

Прокуратурата потвърди, че храмът “Св. Николай Мирликийски” в София е български. Мини