Четвъртък, 01 Фев 2024
    
Бургас

Работещите в сферата на културата на протест – настояват за достойно заплащане

  01.11.2023 14:00  
Работещите в сферата на културата на протест – настояват за достойно заплащане

Дона МИТЕВА

Будители или втора ръка  хора по отношение на заплащането са работещите в сферата на културата – се питаха вчера по обяд протестиращите пред сградата на Операта. Средната работна заплата в бранша е  1100 - 1500 лева. Дейците на културата настояват за ново увеличение на възнагражденията им. Тази година беше направено едно 8% увеличение, което по думите им "бе изядено от инфлацията". Бургазлии се присъединиха към националния протест.

„Вече 18 години съм актьор в Кукления театър – от страна на политиците нищо не се променя. Няма нищо ново от страна на държавата. Става все по-зле. Денят на протеста е много добре избран, защото имаме нужда от време на време да бъдем подбудени. Да не униваме, да не заспиваме. Все пак живеем в такава реалност, че духът живее в тяло. За да може тялото да съществува трябва и да се храни. Според мене е обидно това, че някой решава че марката сума пари отделена за култура е достатъчна. А всъщност минимума необходим за живота е много по-голям като финанси.

Но аз не се смятам втора ръка човек. В никакъв случай. И точно затова съм тук на протеста. Искам да си отстоявам правата, защото една държава без култура не може“, категоричен е Ивайло Енев.

„Нека започнем от това, че заслужаваме да имаме поне като учителските заплати. Да имаме достойни възнаграждения за труда си“, смята Пламена Кирова от музея.

В Деня на народните будители културните дейци от всички бургаски институции, с подкрепата на КТ „Подкрепа“ и НФ „Култура“ мирно, но настойчиво заявиха своите искания: Да бъдат увеличени работните заплати в сектора на не по-малко от 2000 лв. и да бъдат изравнени възнагражденията с работещите в бранш „Образование“. Да бъде увеличен бюджетът за култура на 1% от БВП. Да бъдат променени правилата за провеждане на конкурсни сесии за целево финансиране на проекти в областта на културата като бъдат признавани и разходи за възнаграждения на служители на кандидатстващата организация. До този момент такива разходи са недопустими.  Да бъде увеличен с 50% Единният разходен стандарт за 2024 г. за субсидирана бройка на музеи, художествени галерии, библиотеки и читалища. Да бъде въведен Единен разходен стандарт за издръжка на останалите 50 музея, които все още са финансирани като местни дейности. Да бъдат определени средства за въвеждане на допълващ стандарт за управляваните открити площи на музеи, библиотеки и галерии.          Да бъдат изготвени нормативни актове, с които да бъдат осигурявани културните институти /извън единния разходен стандарт за издръжка/, с допълнителни средства за обезщетение при пенсиониране и за работно облекло, както е в системата на образованието. Да бъде въведен допълващ стандарт за дейност, свързана с дигиталните услуги и дигитализация на книжовната памет, за софтуерните продукти и платформи, така както е във всички европейски културни институти.

При разкриване на нови филиали и центрове към регионалните културни институти, те да бъдат обезпечавани с допълнителни щатни бройки. -          Да бъдат осигурени достойни възнаграждения за работещите в БНР, Българската национална филмотека, Държавната агенция „Архиви“.

Министърът на културата Кръстьо Кръстев да поеме отговорност, както правеха неговите предшественици от времето на Елка Константинова насам, и да подпише като страна Браншовия колективен трудов договор за „Музеи и галерии“.

 

 

 

 


Анкета

Мнения

Мнения
Делян Пеевски:Престанете с ултиматумите!
  02.11.2023 15:45      

Предизборната кампания се превърна в изпитание по зрелост за лидерите на управляващите партии. В